Доларът стабилизира малко под двумесечен връх спрямо останалите основни валути

Щатският долар поскъпна към двумесечен връх спрямо останалите водещи валути, тъй като  продължава да намира подкрепа от нарасналите в последно време очаквания за предстоящо повишение на основните лихвени ставки на Федералния Резерв през летните месеци (на заседанията през юни или юли).

През днешната азиатска търговия т.нар. "индекс на долара" на тегловна база спрямо другите шест основни валути нарасна за кратко до 95,661 пункта - най-високо негово ниво от края на март, преди да стабилизира около 95,559 пункта, като от началото на месеца той вече поскъпна с близо 3 на сто.

В същото време еврото остава под натиск от продажби към неговото 10-седмично дъно от 1,1133 долара, достигнато вчера, в следствие на доста слабо проучване на немския институт Zew, показващо изненадващо влошаване на инвеститорското доверие през май както в Германия, така и в цялата еврозона.

Днешните по-добри данни на институтите GfK и Ifo за потребителските и бизнес нагласи във водещата европейска икономика, както и постигнатият прогрес по отношение на спасителната програма за Гърция ограничиха спада на единната валута, но тя продължава да се търгува малко над вчерашното ѝ дъно и на този етап не успява да поскъпне обратно над важната близка техническа зона на съпротива около 1,1165/80 областта (бившо дъно от 19-и май към 1,1180 долара и важна 100-дневна пълзяща-средна около 1,1165 нивото).

Добрият риск-апетит на европейските фондови пазари от своя страна води до отслабване на японската йена, тъй като ограничава нейния статут на "валута-убежище". Доларът поскъпва с 0,21% към 110,22 йени, но за сега задържа под важния триседмичен връх от петък около 110,58 нивото, докато еврото се търгува към 122,90 йени, опитвайки се да отскочи от вчерашно двуседмично дъно около 122,35 нивото.

Не е изключено участниците на валутните пазари да останат в изчаквателна позиция преди предстояща в петък (27-и май) реч на президента на Фед Джанет Йелън пред Университета "Харвард", надявайки се на малко по-голяма яснота относно мерките, които Американската централна банка може да предприеме на едно от следващите си две заседания.

Междувременно британската лира продължава да поскъпва въпреки последни проучвания на общественото мнение на агенциите YouGov и ICM, показващи равенство между британците, които биха подкрепили оставането в Европейския съюз и тези, които биха гласували за Brexit на предстоящия на 23-ти юни важен референдум в Обединеното кралство. Според YouGov двете основни тези печелят по 41% от гласовете, а според ICM - по 45%. Изглежда, че изходът от ключовия референдум ще се определи от британците, които все още не знаят как да гласуват, като според двете агенции техния процент е съответно 12 и 10 на сто.

Паундът обаче поскъпва с 0,41% към триседмичен връх от 1,4706 долара и се търгува не много далеч от неговия бивш връх от 3-ти май около 1,4769 нивото (най-високо ниво от 4-ти януари) и малко под важната 200-дневна пълзяща-средна около 1,4780/85 областта. В същото време еврото игнорира днешните добри потребителски и бизнес проучвания в Германия, понижавайки се с 0,32% към ново тримесечно дъно около 0,7576 британски лири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25