Прибиране на печалби от дълги позиции ограничи поскъпването на долара

Доларът се намира под известна натиск от продажби спрямо останалите основни валути, тъй като инвеститорите изглежда реализират печалби от отворените от началото на месеца дълги позиции в "зелените пари" преди днешна серия важни икономически данни от САЩ – за редовните седмични молби за помощи при безработица и за поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба през април (от 15:30 ч.).

Основният акцент обаче се поставя върху петъчната търговия, тъй като тогава ще бъде направена втора оценка на данните за растежа на БВП на САЩ през първото тримесечие, последвана от окончателни резултати от проучване на Университета в Мичиган за американското потребителско доверие през май и очертаващата се като доста важна реч на президента на Фед Джанет Йелън пред Университета "Харвард", която може да даде сигнал какво предстои на предстоящите през юни и юли заседания на Американската централна банка.

Вчера щатският долар поскъпна към двумесечен връх спрямо останалите водещи валути с оглед на нарасналите в последно време очаквания за предстоящо повишение на основните лихвени ставки на Федералния резерв през летните месеци (на заседанията през юни или юли). Но вчерашните изненадващо слаби данни на агенция Markit за бизнес активността в сектора на услугите през май и днешното поскъпване на петрола над важната бариера от 50 долара за барел, сякаш дадоха мотив за прибиране на печалби от дълги доларови позиции при относително вяла и неликвидна търговия.

"Тон за песен" даде изненадващо рязкото понижение на долара в началото на азиатска търговия от нива над 110,00 йени към 109,42 йени, за което в крайна сметка нямаше логично обяснение. Въпреки че с напредването на деня доларът се върна постепенно обратно над 110,00 нивото, това сякаш даде старт за закриване на дълги доларови позиции спрямо останалите основни валути и най-вече спрямо стоково зависимите валути, които се възползват и от днешното поскъпване на петрола и на останалите суровини.

Еврото поскъпна към 1,1192 долара, отскачайки от вчерашно 10-седмично дъно от 1,1129 долара, но на този етап не успява да стабилизира над важната 100-дневна пълзяща-средна около 1,1166/65 областта. Британската лира удари триседмичен връх от 1,4739 долара, след което върна малко под 1,4700 нивото като реакция на данни, потвърждаващи забавянето на икономическия растеж на Великобритания през първото тримесечие.

Щатската валута падна към 8-дневно дъно от 1,2918 канадски долара в резултат на поскъпването на петрола над важната кота от 50 долара за барел за пръв път от ноември насам. Риск-апетитът на световните капиталови пазари оказва подкрепа и за останалите стоково-зависими валути, като австралийският долар поскъпна до тазседмичен връх от 0,7228 щатски долара, докато новозеландският му събрат опитва стабилизация около 0,6725 американски долара – малко над сутрешното двумесечно дъно около 0,6690 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25