Доларът си поема дъх под сутрешен двумесечен връх спрямо останалите основни валути

В началото на днешната азиатска търговия щатският долар поскъпна до двумесечен връх спрямо останалите шест основни валути, намирайки подкрепа от петъчна реч на президента на Фед Джанет Йелън, в която тя сякаш подкрепи очакванията на финансовите пазари за скорошно повишение на американските лихви.

Федералният резерв би трябвало да повиши лихвените проценти "през ​близките месеци", ако съживяването на икономиката е в рамките на очакваното и този растеж продължава да генерира нови работни места, заяви президентът на Централната банка на САЩ, засилвайки по този начин вероятността за вдигане на федералната фондова лихва през юни или юли.

След изказването на Йелън фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на 34% вероятността за повишение на лихвените ставки през юни спрямо вероятност около 30% преди нейната реч. Шансовете за подобно действие от страна на Фед на заседанието през юли пък вече нарастват към 60%, след като само преди месец те се оценяваха на едва 30%.

Това доведе по-рано днес до повишение на т.нар. "индекс на долара" на тегловна база спрямо останалите шест основни валути към двумесечен връх от 95,968 пункта, след което върна леко назад около 95,897 пункта при относително вяла и неликвидна търговия с оглед на "дългия уикенд" за два от основните световни финансови центрове. Днес е неработен ден на борсите в Лондон за т.нар. "пролетна банкова ваканция" и официалния празник в САЩ за "Деня на възпоминанието" (на загиналите във войните американци), поради което няма да работят американските фондови и дългови пазари.

Доларът поскъпна в началото на европейска търговия до едномесечен връх от 111,44 йени, преди щатската валута да стабилизира малко над 111,00 нивото, като допълнителен негативен фактор за японската валута бяха данни, показващи понижение на продажбите на дребно в Япония през април за втори пореден месец. Появиха се и слухове, че японският премиер Шиндзо Абе може да отложи с до две години и половина планираното ново повишение на данък продажба до 10% от настоящото ниво от 8 на сто. Според националата информационна мрежа NHK Абе е информирал финансовия министър Таро Асо и секретаря на управляващата Либералдеморкатическа партия Садакуси Танигаки, че той има намерение да отложи вдигането на данък продажба от април 2017-а за октомври 2019-а година.

В същото време еврото се понижи до 10-седмично дъно от 1,1098 долара (точно до 200-дневната пълзяща-средна около 1,1100 нивото), преди да опита плах отскок към 1,1144 долара, намирайки известна подкрепа от по-добро от очакваното проучване на Европейската комисия за бизнес и потребителското доверие в еврозоната през май и от изненадваща възходяща ревизия на данните за растежа на БВП на Франция през първото тримесечие.

За разлика от вялата и неликвидна търговия в началото на седмицата, следващите дни ще бъдат изпъстрени от серия важни икономически данни от еврозоната и САЩ, които могат да дадат по-ясна посока на движение на долара и на останалите водещи валути. Акцентът вероятно ще се постави върху петъчния доклад за състоянието на трудовия пазар и на нивото на американската безработица през май, тъй като тези данни могат да подсилят или да отслабят очакванията за вдигане на основната лихва на Фед през летните месеци. С повишено внимание ще се очаква и заседанието на ЕЦБ в четвъртък (2-ри юни), тъй като централната банка ще представи свои нови средносрочни икономически прогнози за еврозоната. За 2-ри юни е насрочена и редовната среща на страните - производителки на петрол от ОПЕК, като решенията на базираната във Виена организация могат да окажат влияние върху цените на "черното злато" и респективно върху долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25