Инвеститорите продължават да търсят в йената и швейцарския франк "убежище" за техните активи

Японската йена и швейцарският франк продължават да поскъпват и през петъчната търговия на фона на нарасналото през последните дни напрежение на глобалните капиталови пазари с оглед на опасенията, че британците могат да гласуват за напускане на ЕС на предстоящия след по-малко от две седмици важен референдум в страната.

Слабото представяне на фондовите и пазарите на суровини кара инвеститорите отново погледнат на двете валути и отчасти на щатския долара като "валути-убежище". Тяхното нежелание за покупки на рискови активи се изразява и в бягство към облигационния пазар, което доведе до скок на цените на суверенните дългови книжа и респективно до спад на тяхната доходност към рекордни дъна. Днес доходността на 10-годишните немски дългови книжа удари ново историческо дъно от 0,023%, отчасти и като реакция на стартираната през настоящата седмица програма на ЕЦБ за покупки на корпоративни дългови книжа. В същото време доходността на аналогичните британски книжа също падна до рекордно дъно от 1,222%, а тази на 10-годишните японски облигации - до рекордно ниска отрицателна доходност от -0,145%. Въпреки че и доходността на 10-годишните американски облигации се понижи за четвърта поредна сесия на търговия до 1,665%, достигайки най-ниско ниво от началото на февруари, лихвеният спред между тези и книжата на Германия и Великобритания се разширява (в полза на американските), което оказва от своя страна известна подкрепа за щатската валута спрямо еврото и британската лира.

Днес еврото се понижава под важната близка техническа зона на подкрепа около 1,1315/05 долара (вчерашно дъно и 55-дневна пълзяща-средна) към ново дъно за настоящата седмица от 1,1282 долара, докато британската лира опитва тест на нейната ключова подкрепа около 1,4355/50 долара (100-дневна пълзяща-средна и важно бивше дъно от 1,4352 от 6-ти юни).

В същото време еврото достигна ново многогодишно дъно от 120,32 йени (най-ниско ниво от началото на април 2013-а година) и падна към 8-седмично дъно от 1,0874 швейцарски франка.

С оглед на предстоящото през следващата седмица заседание на Фед, инвеститорите продължават да закриват част от "късите" доларови позиции, които бяха отворени на валутния пазар като реакция на слабите данни за пазара на труда в САЩ през май и намалелите очаквания за скорошно повишение на основната лихва на Федералния резерв. Това ограничава спада на щатския долар спрямо японската и швейцарската валути, съответно към 106,90 йени и към 0,9635 франка.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути е на път да отчете скромна седмична печалба от 0,3 на сто, след като през миналата седмица загуби цели 2% от стойността си, следвайки неочаквано слабия доклад за американската трудова заетост през май.

Акцентът на финансовите пазари през следващата седмица ще бъде поставен върху заседанието на Фед на 14-ти и 15-и юни, но с повишено внимание ще се следи и двудневното заседание на Японската централна банка на 15-и и 16-и.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25