Рязка обезценка на британската лира и ръст на йената след подновени страхове за Brexit

Йената продължава да поскъпва на валутния пазар, докато британската лира се понижава до 8-месечно дъно спрямо останалите основни валути, тъй като инвеститорите са доста изнервени точно десет дни преди важния референдум във Великобритания за по-нататъшното членство в Европейския съюз.

Проучване на агенция ORB от края на миналата седмица сред 2052-ма британци показа, че цели 55% от анкетираните са посочили, че желаят Обединеното кралство да напусне ЕС, докато едва 45% смятат, че тяхната държава трябва да остане в рамките на Съюза. Това е първото от началото на годината проучване на ORB, показващо толкова голяма разлика в полза на Brexit (изключвайки обаче тези, които все още не са решили как ще гласуват).

Резултатите от проучването на ORB предизвикаха рязка обезценка на британската валута в петък вечерта, като паундът се понижи с 1,4% (най-солиден дневен спад от началото на годината), след което загуби още около 1% през първата половина на днешната европейска търговия, достигайки двумесечно дъно от 1,4115 долара, като по същото време еврото поскъпна към 8-седмичен връх от 0,7985 паунда.

Напрежението на световните капиталови пазари (понижението на фондовите борси и на пазарите на суровини) кара инвеститорите да потърсят сигурност за пореден ден на търговия в японската йена с оглед на нейния статут на "валута-убежище". Британската лира се понижи до 149,47 йени - нейно най-ниско ниво от август 2013-а година насам, щатският долар удари петседмично дъно от 105,74 йени, докато еврото падна до 119,00 йени за пръв път от февруари 2013-а година.

Тъй като акцента на валутните пазари се поставя върху йената и британската лира, евро/долар се търгува без съществени изменения между сутрешно 8-дневно дъно за единната валута около 1,1232 долара и 1,1278 нивото в очакване на започващото утре двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ. Въпреки че след много слабия доклад за състоянието на американския пазар на труда през май не се очаква повишение на федералната фондова лихва, не е изключено Фед да намекне, че е готов на подобен ход през юли или септември.

Инвеститорите ще следят с интерес и редовното заседание на Японската централна банка (на 15-и и 16-и юни) с оглед на солидното поскъпване на йената, както и резултати от други последни проучвания на общественото мнението преди ключовия референдум във Великобритания.

По-рано днес трябваше да бъдат публикувани данни на агенция ICM, но от там съобщиха, че резултатите ще бъдат забавени поради възникнали "неочаквани затруднения". Междувременно плъзнаха слухове, че това проучване на ICM ще покаже преднина от 5 пункта на британците, които настояват за оставане в рамките на Европейския съюз. Този непотвърден слух парира част от загубите на британската лира и сега тя дори поскъпва в рамките на деня с 0,15% към 1,4295 щатски долара, докато еврото върна назад към 0,7882 паунда. В същото време британската лира навакса над 2 йени спрямо японската валута, отскачайки от тригодишното дъно около 149,46 йени към 151,70 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25