Сянката на Brexit надвисна и над валутните пазари, натискайки "паник бутона" в лицето на японската йена

Засилващите се опасения, че точно след седмица британците ще гласуват за напускане на Европейския съюз, провокират нови трусове на световните фондови борси и на пазарите на суровини, рефлектирайки и върху валутните пазари.

Основният печеливш от текущото напрежение е японската йена, тъй като, от една страна, тя се явява основна "валута-убежище", а от друга страна, намери подкрепа от днешното решение на Централната банка на Япония да се въздържи от предприемане на допълнителни стимулиращи икономиката на страната мерки. ЯЦБ намекна, че не е предприела мерки, тъй като изчаква изхода от британския референдум на 23-ти юни относно по-нататъшното членство в ЕС.

Това доведе до спад на щатския долар с 2% към двегодишно дъно от 103,55 йени – най-ниско негово ниво от август 2014 година и до обезценката на еврото с над 3% към тригодишно дъно от 115,65 йени (най-ниско ниво от януари 2013-а). Негативно влияние върху щатската валута оказва и изходът от вчерашното заседание на Федералния резерв, докато еврото не намери подкрепа от окончателни данни на Евростат, потвърждаващи, че през май еврозоната се оказа в дефлация за втори пореден месец.

В същото време основните губещи от нарастващите страхове за Brexit са британската лира и единната европейска валута. Паундът също падна рязко към тригодишно дъно от 145,99 йени (най-ниско ниво от март 2013-а) и се понижава към ново двумесечно дъно от 1,4062 щатски долара след последни проучвания, показващи, че мнозинството британци ще гласуват за излизане от ЕС. Паундът не успя да намери подкрепа от доста солидния растеж на продажбите на дребно във Великобритания през май, тъй като участниците на валутните пазари акцентират върху ясното предупреждение на Английската централна банка, че евентуален Brexit може да доведе до рязка обезценка на местната валута.

Еврото също продължава да губи позиции, падайки с над 1% към двуседмично дъно от 1,1137 долара, след като снощи поскъпна за кратко до 1,1297 долара като първа реакция на решението на Фед да понижи прогнозите за икономическия растеж на САЩ и за нивото на федералната фондова лихва през следващите две години. Напрежението около предстоящия след седмица ключов референдум във Великобритания остави на заден план серия смесени американски икономически данни (за седмичните молби за помощи при безработица, за инфлацията през май и за промишлената активност в региона на Филаделфия през юни).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25