Британската лира и еврото възстановяват позиции след намаляване на страховете за Brexit

Британската лира и еврото укрепват позициите си на валутния пазар, следвайки тяхното добро възстановяване в края на вчерашната търговия в резултат на подновени надежди, че на референдума на 23-ти юни Великобритания ще избере да остане член на Европейския съюз. Повод за тези надежди даде убийството на проевропейската британска депутатка Джо Кокс, което доведе до временно преустановяване на предизборните кампании "за" и "против" оставането в рамките на Съюза и до предположение, че това може да обърне нагласите на британците в дните преди вота, намалявайки шансовете те да подкрепят Brexit, каквито бяха резултатите от мнозинството проучвания на общественото мнение в последно време.

По-рано днес паундът поскъпна до 4-дневен връх от 1,4310 долара, след като вчера британската лира удари 10-седмично дъно от 1,4012 долара. В същото време еврото стабилизира около 1,1250 долара - малко под сутрешен връх около 1,1272 нивото, оттласквайки се от двуседмично дъно от 1,1131 долара, достигнато по време на търговията в четвъртък - преди новината за убийството на Джо Кокс да обърне неговата посока на движение.

Двете водещи европейски валути, които се очаква да бъдат засегнати най-сериозно от евентуално излизане на Великобритания от ЕС, опитват известна стабилизация и спрямо японската йена, която днес губи част от статута си на "валута-убежище" на фона на подновения риск-апетит на капиталовите пазари. Паундът се търгува около 149,00 йени, а еврото - около 117,35 йени, наваксвайки няколко йени от техните вчерашни тригодишни дъна, съответно около 145,39 йени (най-ниско ниво за паунда от март 2013-а) и около 115,50 йени (най-ниско ниво за еврото от януари 2013-а).

Търговията на валутните пазари обаче е доста предпазлива и в малки обеми преди решителната за Великобритания седмица, като вниманието на инвеститорите ще бъде насочено предимно към последните проучвания на общественото мнение преди референдума на 23-ти юни.

Две от британските агенции обявиха, че днес няма да оповестят последните резултати от техните анкети, изрязвайки по този начин съпричастност с близките на убитата британската депутатка и с решението за временно преустановяване на предизборните кампании "за" и "против" оставането в рамките на Съюза. Резултатите от техните проучвания обаче ще бъдат оповестени утре (събота), което означава, че финансовите пазари ще могат да реагират на тях чак в началото на следващата седмица. Ако последните проучвания на общественото мнение не покажат, че вчерашното убийство на британската депутатка е довело до промяна в досегашните нагласи, които са определено в подкрепа за Brexit, това може да доведе до нова вълна от продажби на британски лири и евро и до ново поскъпване на йената и отчасти на швейцарския франк и на щатския долар с оглед на техния статут на "валути-убежище".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25