Как се отглеждат гъби?

Снимка: БГНЕС

След информацията за натровеното семейство с полски гъби, купени от голяма верига супермаркети, всички започнаха да се притесняват да не би гъбите, които ядат, да са отровни. 

Вече 50 години най-големият завод за преработка на гъби в страната се намира в русенското село Красен. Това всъщност е и основната идея на създателите през 1966 година:

Има едно решение на Министерския съвет, което решава, че пещерите са бивши каменоломни, добивало се е варовик в тях и са подходящи за отглеждането на гъби, култивирани печурки. Така се отпускат средства да се извърши реконструкция на пещерите. Те са бетонирани, с канализация, с водопроводи, с аспирация, отопление. Така започва производството – това разказва директорът на гъбозавода Светослав СтояновТой допълни, че не е възможно да има отровна култивирана печурка:

Не сме имали проблеми и с консервите. Възможно е в буркана да попадне мушица или нещо друго. Всичко се случва, но Агенцията за безопасност на храните извършва сериозен контрол.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!