Рязко понижение на йената при вяла търговия на останалите основни валутни двойки

Японската йена се обезценява с близо 2% спрямо останалите основни валути, следвайки добрия риск-апетит на световните капиталови пазари в резултат на петъчния силен доклад за състоянието на американския пазар на труда през юни.

Подкрепа за днешното рязко понижение на йената оказва и новината за убедителна победа на управляващата в страната коалиция на премиера Шинзо Абе на изборите за Горна камара на японския парламент. Това беше възприето от инвеститорите като "зелена светлина" за допълнителни стимулиращи мерки от страна на властите в Токио с оглед на провежданата от Абе политика в подкрепа на икономическия растеж, известна като "Абеномика". Самият премиер потвърди, че още утре той ще инструктира икономическия министър Ишихара да състави пакет от икономически стимули и ще приложи допълнителни мерки в подкрепа на вътрешното търсене, които да бъдат одобрени от парламента през есента. Шинзо Абе също така отбеляза, че ще бъдат предприети стъпки, които да насърчат бъдещите инвестиции и ще бъдат емитирани т.нар. "строителни облигации" за пръв път от четири години насам за финансиране на новия стимулиращ пакет от мерки.

Очакванията за допълнителни скорошни стимули доведоха до солиден ръст на японския фондов индекс с близо 4%, което оказва допълнителен натиск върху йената, тъй като тя поне временно загуби статута си на основна "валута-убежище" при по-сериозни напрежения на финансовите пазари.

Щатският долар поскъпва с 2,01% към 7-дневен връх от 102,66 йени, като това представлява негов най-солиден дневен ръст от близо три месеца насам. В подкрепа за добрия отскок на "зелените пари" от тяхното двуседмично дъно около 99,99 йени, достигнато в края на предходната седмица, беше изненадващо силния растеж с 287 хиляди на новите работни места, разкрити от икономиката на САЩ през юни. Въпреки че солидният доклад на американския Департамент по труда е малко вероятно да накара Фед да обмисли скорошно повишение на лихвите, инвеститорите започнаха отново да отчита макар и слаба подобна възможност преди края на годината.

Еврото също поскъпва с над 2% към 6-дневен връх от 113,45 йени, но се търгува без ясна посока около 1,1050 долара - почти по средата на неговия петъчен диапазон на търговия между 1,1002 и 1,1120 долара.

Британската лира нарасна за кратко над 1,3000 долара като първа реакция на новината, че Андреа Ледсъм се оттеглила от надпреварата за лидерския пост на британската управляваща Консервативна партия. По този начин Тереза Мей остава единствения кандидат за поста и според ръководството на партия процесът по избор на новия лидер се очаква да приключи много скоро - вероятно далеч преди септември, каквито бяха предварителните прогнози и нагласи.

Изясняването на политическата картина в управляващата партия и това, който ще бъде новия британски премиер може да отслаби в известна степен несигурността, предизвикана от изненадващото гласуване във Великобритания за напускане на Европейския съюз. Избирането на втората в историята на страната жена-премиер след Маргарет Тачър в лицето на Тереза Мей, може да засили и надеждите за по-скорошно начало на процеса "по развода" с ЕС и на новите преговори с останалите страни - членки от съюза, намалявайки допълнително несигурността след Brexit.

Сега паундът опитва стабилизация около 1,3000 долара, докато еврото се понижава към важното ниво около 0,8490 британски лири (близо до серията дъна на единната валута от 6-и юли насам). Една по-сериозна възходяща корекция на британската валута обаче изглежда ограничена с оглед на предстоящото в четвъртък (14-ти юли) заседание на Английската централна банка. Очаква се банката да намали основната си лихвена ставка с поне 25 базисни пункта до ново историческо дъно от 0,25% в опит да окаже краткосрочна подкрепа за икономиката на Великобритания след първоначалния шок в резултат на Brexit.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25