Нервна, но относително вяла търговия на валутните пазари в началото на седмицата

Опитът за военен преврат в Турция през последните часове на търговия в петък доведе до първоначално подновяване на напрежението на глобалните капиталови пазари, от което се възползваха йената и американския долар с оглед на техния статут като "валути-убежище".

Еврото се понижи рязко от 1,1184 долара към 7-дневно дъно от 1,1022 долара и към 115,45 йени, отстъпвайки от сутрешния петъчен триседмичен връх около 118,40 йени. В същото време британската лира също излезе на загуба в рамките на търговията в петък, понижавайки се от двуседмичен връх около 1,3479 щатски долара към 1,3132 часово дъно и от триседмичен връх около 143,22 йени към 137,79 нивото. Доларът също отстъпи част от завоюваните си позиции спрямо японската валута, връщайки се към 104,62 йени от триседмичен връх около 106,31 нивото.

Последвалата новина обаче, че опитът за военен преврат в нашата съседка е бил неуспешен, отслаби напрежението на капиталовите пазари в началото на новата седмица, ограничавайки поскъпването на двете "валути-убежище". Това доведе до стабилизация на еврото около 1,1050 долара през по-голяма част от днешната търговия и до предпазлив негов отскок към 117,17 йени преди единната валута да се установи около 116,50 нивото.

Доларът също поскъпна обратно към 106,00 йени, но не успя да подмине петъчния триседмичен връх около 106,31 нивото и върна около 105,50 йени.

От своя страна британската лира бележи предпазлив растеж спрямо останалите основни валути след новината, че японската финансова групировка SoftBank ще закупи за 24,3 млрд. паунда ARM, най-голямата технологична компания по пазарна стойност, търгуваната на лондонската борса, тъй като това засилва очаквания за сериозен прилив на чуждестранни капитали, който да помогнат за покриване на огромния по размер дефицит по текущата сметка на Великобритания. Подкрепа за паунда оказва и изявление на един от членовете на Английската централна банка, Мартин Уил, че той не е сигурен, дали ще подкрепи намаляване на основната лихвена ставка на следващото заседание в началото на август.

Британската лира по-поскъпна по-рано през днешната търговия към 1,3292 долара и към 140,60 йени, преди обаче да изтрие голяма част от първоначалните печалби, връщайки назад съответно към 1,3235 и към 135,50 нивата. Еврото пък се търгува без съществени изменения около 0,8350 паунда, опитвайки да стабилизира над двуседмичното негово дъно около 0,8248 нивото, достигната през предходната седмица (дъно от 14-ти юли).

Като цяло търговията е доста вяла и неликвидна с оглед на липсата на значими икономически данни от двете страни на Океана. В същото време инвеститорите продължават да бъдат разколебани с оглед на опасенията за потенциално негативно влияние, дължащо се както на гласувания във Великобритания в края на миналия месец Brexit и на терористичната кървавата атака в Ница на 14-ти юли, така и на неуспелия опит за военен преврат в Турция ден по-късно, който обаче е последван от мащабна чистка на противниците на президента Ердоган.

Извън тези важни геополитически събития, вниманието на финансовите пазари през настоящата седмица ще се насочи към предстоящото в четвъртък (21-ви юли) заседание на ЕЦБ. Въпреки че не се очаква европейските централни банкери да предприемат нови стимулиращи икономиката и инфлацията в еврозоната политики, акцентът най-вероятно ще бъде поставен върху пресконференцията на шефа на банката, на която Марио Драги би трябвало да посочи какъв може да бъде отговора на ЕЦБ на рисковете, свързани с Brexit.

До края на седмицата предстои и публикуването на серия важни икономически данни от Великобритания за месец юни, които ще бъдат първи, макар и предварителен барометър за ефекта от Brexit върху британската икономика. Във вторник ще станат ясни данните за британската инфлация, в сряда - доклада за трудовия пазар на Острова и в четвъртък - за продажбите на дребно. По-голям интерес вероятно ще представляват предварителните резултати от проучване на агенция Markit за бизнес активността през юли в еврозоната, Великобритания и САЩ, които ще бъдат оповестени в петък, тъй като това са първите по-съществени данни след гласуването на британците за излизане от Европейския съюз. Утре (19-ти юли) се очаква и проучване на немския институт Zew за икономическото и бизнес доверие в Германия през юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25