Поскъпване на долара към 4-месечни върхове след подновени очаквания за вдигане на лихвите на Фед до края на годината

Щатският долар поскъпва към 4-месечен връх спрямо кошница от останалите основни валути след серия силни икономически данни от САЩ в последно време, които подновяват очакванията, че Фед може да повиши основната си лихвена ставка преди края на годината.

Вчера Търговският департамент на САЩ отчете ръст от близо 5% на началното строителство на нови домове през юни. Тези данни са факт само дни, след като беше отбелязан силен ръст на американското индустриално производство, солидно повишение на продажбите на дребно и нарастване на инфлацията в САЩ през юни за четвърти пореден месец. Всичко това даде основание на участниците на валутните пазари да започнат отново да оценяват възможността за повишение на основната краткосрочна лихва на Фед преди края на годината.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на около 40% шанса за вдигане на лихвената ставка през декември, след като до преди около две седмици тази вероятност беше по-малко от 20 на сто.

Днес индексът на долара на тегловна база спрямо останалите шест основни валути достигна 4-месечен връх от 97,271 пункта - негово най-високо ниво от 10-ти март насам.

Щатската валута поскъпва с около 0,5% към 4-седмичен връх от 106,72 йени, тествайки важната техническа зона на съпротива около 106,70/80 областта (важна 200-седмична пълзяща-средна и бивш връх от 24-ти юни около 106,79/80 йени). В същото време йената се намира под общ натиск от продажби на фона на подновения риск-апетит на фондовите борси и нарастващи спекулации, че на заседанието си през следващата седмица (на 29-и юли) Японската централна банка ще представи нови стимулиращи икономиката на страната мерки.

Доброто възходящо движение на европейските пазари на акции се отразява негативно и на швейцарския франк, който същи губи статута си на "валута-убежище", като днес доларът поскъпва с 0,45% към нов 7-седмичен връх от 0,9903 франка.

От своя страна еврото остава под негативното влияние на вчерашно проучване на института Zew, показващо драматично влошаване на бизнес нагласите в Германия през юли в следствие на Brexit. В рамките на днешната търговия единната европейска валута се понижава с 0,22% към триседмично дъно от 1,0982 долара, но нейният спад изглежда ограничен преди утрешното заседание на ЕЦБ, тъй като има риск за краткосрочна възходяща корекция на еврото, ако банката потвърди очакванията на голяма част от анализатори  инвеститори като се въздържи от предприемането на допълнителни стимулиращи мерки.

Днес единствено британската лира опитва предпазливо поскъпване спрямо долара и останалите основни валути като реакция на по-добри от очакваното данни за безработицата и пазара на труда във Великобритания и след проучване на Английската централна банка, показващо, че  все още "няма ясни доказателства" за рязко забавяне на икономиката на Великобритания близо месец, след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз. Паундът поскъпна по-рано през деня от 8-дневно дъно около 1,3064 долара към часови връх от 1,3197 долара. Неговото възходящо движение обаче се ограничи точно под падежите на опции от 17:00ч. за 1,2 млрд. лири в 1,3200 нивото и паундът върна назад около 1,3150 областта, изчаквайки и падежите на опции по същото време в 1,3100 долара (опции за 1,3 млрд. паунда).

Еврото обаче се понижава с 0,56% към двудневно дъно от 0,8339 британски лири, като по същото време паундът поскъпва с над две йени от сутрешно 5-дневно дъно около 138,33 към 140,77 йени.

Вниманието на капиталовите пазари започва да се насочва към предстоящото утре (21-ви юли) заседание на ЕЦБ. Въпреки че не се очаква европейските централни банкери да предприемат нови стимулиращи икономиката и инфлацията в еврозоната политики, акцентът най-вероятно ще бъде поставен върху пресконференцията на шефа на банката, на която Марио Драги би трябвало да посочи какъв може да бъде отговора на ЕЦБ на рисковете, свързани с Brexit.

В петък (22-ри юли) предстои и публикуването на предварителните резултати от проучване на агенция Markit за бизнес активността през юли в еврозоната, Великобритания и САЩ, като това са едни от първите по-съществени данни, показващи икономическата картина след гласуването на британците за излизане от Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25