Спад на британската лира след много слабо бизнес проучване за Великобритания

Британската лира се понижава с близо 1% спрямо останалите основни валути като реакция на много слабо проучване на агенция Markit, показващо изненадващо силно влошаване на бизнес активността във Великобритания само месец, след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Драматичният спад на индекса PMI, измерващ общата бизнес активност на Острова през юли, до най-ниско ниво от април 2009-а година насам (когато британската икономика, подобно на останалите, беше засегната сериозно от глобалната финансова и икономическа криза) сякаш подсказва, че негативният ефект от Brexit ще бъде почувстван осезаемо още през третото тримесечие, когато британската икономика може дори се свие с 0,4% спрямо предходните три месеца.

Слабите данни на агенция Markit затвърждават очакванията, че Английската централна банка ще прибегне до понижение на основната британска лихва на следващото заседание в началото на август и това спомага за днешния натиск върху паунда.

Британската лира се понижава с 0,9% към двудневно дъно от 1,3085 долара, след като по-рано през деня паундът се търгуваше около 4-дневен връх от 1,3290 долара. Еврото също поскъпва с близо процент до двудневен връх от 0,8418 британски лири с поглед към неговия тазседмичен връх около 0,8426 нивото, достигнат във вторник (19-и юли).

В същото време основната валута двойка (евро/долар) стабилизира между падежите на опции от 17:00 ч. в 1,1000 (за 655 млн. евро) и в 1,1050 нивото (за 428 млн. евро), тъй като единната европейска валута не беше повлияна от смесените до по-добри проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през текущия месец. Общата бизнес активност в единния валутен блок се понижи през юли до 18-месечно дъно, но при прогноза за по-солиден спад, като в същото време аналогичните проучвания за Германия и Франция бяха малко по-добри от очакваното. Тези данни показват, че икономиката на еврозоната бележи изненадваща устойчивост, въпреки вота на британците за напускане на Европейския съюз и новата терористична атака във Франция (в Ница).

За разлика от вчерашните резки двупосочни движения на йената, провокирани от противоречиви информации относно бъдещите стимулиращи мерки от страна на властите в Япония, търговията на японската валута в петък е доста по-предпазлива и в по-тесен диапазон. Доларът стабилизира около 106,00 йени - над неговото тридневно дъно от четвъртък около 105,42 йени, но и под неговия вчерашен 6-седмичен връх от 107,49 йени.

До края на петъчната търговия вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено към предварителни резултати от проучване на агенция Markit за промишлената активност в САЩ през юли (от 16:45ч.), преди да се проследи срещата през уикенда в Китай на финансовите лидери от Г-20.

Акцентът през следващата седмица пък ще бъде поставен върху предстоящото на 26-и и 27-и юли заседание на Федералния резерв, въпреки че шансовете за повишение на американските лихви на тази среща са близки до нулата. Но неотдавнашната серия силни икономически данни от САЩ увеличават вероятността за вдигане на федералната фондова лихва преди края на годината. В тази връзка ще се следи най-вече оценката на Фед за представянето на американската икономика през последните седмици на фона на повишената глобална несигурност след решението на британците преди месец да гласуват за напускане на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25