Карина Караиванова обеща финансов одит и анализ на дейността на КФН

| обновено на 26.07.16 в 15:20
Карина Караиванова
Снимка: БГНЕС
Единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова обеща финансова проверка и анализ на дейността на финансовия регулатор. Караиванова ще наследи поста от Стоян Мавродиев, срещу когото има сериозни критики. Неговият мандат изтече на 18 юни, а кандидатурата на Караиванова трябва да бъде гласувана в пленарната зала най-късно до края на тази седмица:

Считам, че е редно, когато се поема за управление една структура, да има яснота какво заварва човек, когато встъпи в длъжност. Нормално е да се извърши и финансов одит и одит на извършените операции за изходния мандат.

Карина Караиванова обеща да работи за разнообразяване на инструментите на капиталовия пазар, който е поставен в ъгъла:

Неговата пазарна капитализация е много ниска, около десет процента от БВП.

Като заместник-финансов министър Караиванова е в течение с оценката на здравината на пенсионните и застрахователните компании. Според нея това е плюс в дейността ѝ, ако бъде избрана за нов ръководител на финансовия надзор:

Моят отговор е, че щях да бъда много по-притеснена, ако заемах поста, след като те са приключили с едно управление на процеса, за който аз нямаше как да знам как е  водено.

За заместник-председателите на финансовия регулатор, които трябва да бъдат предложени от председателя и гласувани от парламента, каза:

При всички положения ще има промяна в правилника, от гледна точка на правомощия и компетенции на заместник-председателите, така че да бъде изчистено всякакво съмнение в тяхната самостоятелност и независимост.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза за номинацията на Караиванова: Младичка, обаче доста твърда в отстояване на позициите си. Мнение, споделяно и от инвестиционната общност.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!