Доларът се понижи към двуседмично дъно спрямо останалите основни валути

Щатският долар остава в губеща позиция и през днешната търговия след неговия спад в сряда вечерта, когато Фед запази основните си лихви без промяна. Въпреки че този ход на централната банка беше очакван, инвеститорите сякаш бяха леко разочаровани от липсата на по-ясни индикации за предстоящо повишение на лихвените ставки до края на годината на фона на серия добри икономически данни от САЩ в последно време.

Това доведе до закриване на "дълги" доларови позиции и до днешно понижение на т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути към двуседмично дъно от 96,343 пункта, след като в началото на седмица този индекс достигна 4 и 1/2-месечен връх от 97,569 пункта.

В същото време еврото намира подкрепа от поредни силни данни за трудовата заетост в Германия и от последно проучване на Европейската комисия, показващо изненадващо повишение на икономическото доверие в еврозоната през юли, което сякаш не потвърждава опасенията за по-сериозен негативен ефект върху региона на единната валута от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

По-рано днес еврото поскъпна до двуседмичен връх от 1,1119 долара, задълбочавайки своя отскок от вчерашно дъно около 1,0960 долара. Последва връщане малко под 1,1100 нивото в което от 17:00 ч. има падежи на опции за 330 млн. евро, като близката подкрепа за единната валута е разположена около 1,1075/50 областта (важна 200-дневна пълзяща-средна около 1,1075; вчерашен връх около 1,1065 долара и днешно сутрешно дъно от 1,1052 долара).

Доларът остава в губеща позиция и спрямо йената, понижавайки се към двудневно дъно от 104,47 йени от негов вчерашен връх около 106,55 нивото. Поскъпването на йената обаче изглежда ограничено преди края на двудневното заседание на Централната банка на Япония утре рано сутринта с оглед на надеждите, че тя може да предприеме допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж и на ниската инфлация в страната. Очаква се ЯЦБ да увеличи размера на програмата си за покупки на активи, известна като "количествени улеснения" и да намали основната си лихва с поне 10 базисни пункта до ниво от -0,20%. Ако обаче и тя заеме изчаквателна позиция, подобно на позициите на ЕЦБ, АЦБ и Фед, има риск от ново солидно поскъпване на японската йена.

Британската лира пък ограничава снощното си поскъпване спрямо долара и задълбочава своя спад спрямо еврото след поредни слаби данни, които сякаш потвърждават, че Brexit ще окаже негативно влияние върху икономиката на Великобритания през следващите месеци. За разлика от еврозоната, проучването на Европейския комисия показа рязко влошаване на икономическото доверие в Обединеното кралство през юли до най-ниско ниво от средата на 2013-а година.

Паундът се търгува около 1,3170 долара, отстъпвайки от сутрешен 4-дневен връх около 1,3248 нивото и недалеч от падежи на опции от 17:00ч. за 230 млн. британски лири в 1,3200 нивото. От своя страна еврото поскъпва с 0,65% към двуседмичен връх от 0,8436 паунда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25