Ще има ли още понижения на лихвите от Новозеландската централна банка

-  Централната банка на Нова Зеландия понижи основната лихва с 25 базисни пункта

-  Очакванията са, че в средносрочен план основният лихвен процент ще достигне 1,5%

-  Прогнозите са за ново понижение с 0,25% на заседанието през септември

Поведението на новозеландския долар през последния един ден е като на влакче в увеселителен парк. Причина за това е заседанието на Новозеландската централна банка, което се проведе в ранните часове в четвъртък. Централната банка взе решение да намали основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 2%. Но пазара явно е калкулирал намаляване от 50 базисни пункта, поради което вместо понижение на новозеландската валута видяхме поскъпване до стойности над 0,7300. Това движение изненада много от пазарните участници.

Всъщност истината е, че Централната банка на Нова Зеландия в момента се бори с много проблеми като например забавянето на националната икономика както и силно надценената валута. Проблемът с валутния курс на новозеландския долар предизвиква сериозна загриженост сред централните банкери с оглед на ролята, която играят основните лихви в световната търговия. Скъпата валута вероятно ще има неблагоприятен ефект върху промишлеността и износа в средносрочен план.

Решението на Централната банка да намали основната лихва всъщност е насочено към отслабване на новозеландския долар, а не толкова към насърчаване на инвестициите и разходите. Изглежда в краткосрочен план тази идея няма да даде резултат с оглед на поскъпването на двойката NZD/USD, както и на предварителните очаквания намаляването да е с 50 базисни пункта.

Като вземем предвид високите лихвени нива, както и нивото на инфлация, което е под целта, поставена от централните банкери, може да се очаква, че Новозеландската банка ще намали лихвите до края на годината до нива от 1,5%. Това ще даде възможност от институцията да изпреварят евентуален спад на инфлацията, а също и ще помогне за отслабването на националната валута.

В крайна сметка може да се каже, че всяко следващо действие от страна на Новозеландската централна банка ще доведе до понижение в курса на двойката NZD/USD. Можем да видим поевтиняване до нива от 0,67-0,68 към края на годината. Нивото 0,7000 по всяка вероятност ще остане ключово през следващите месеци, а пробив под него може да доведе до рязък спад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25