Златото поскъпва заради британския референдум

| обновено на 18.08.16 в 15:39
Снимка: БГНЕС

Златото поскъпва заради британския референдум, съобщи за "Хоризонт" председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев. У нас увеличението е с 4-5 лева на грам. 
Нестабилността, провокирана от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, дестабилизира не само валутните пазари, но и на суровините.

Основната борса
на злато е в Лондон. По нея се ръководи повече Европа. Тя взема влияние от тази борса. Предполагаме, че оттам сега в последно време поскъпна с 4-5 лева златото на грам. В долари това е 3-4 долара, поясни Алексиев.

Майсторлъкът при златарите се постига с години работа. Сега обаче конкуренцията на масовото производство и вносните бижута, направени по шаблон, убиват златарския занаят, признава ветеранът-златар:

На черно продават злато, което, много интересно, че е почти на борсова цена бижута. Трудът липсва, липсват данъци, които се плащат.

У нас се търсят леки бижута, защото хората нямат възможност да платят за по-пищни и тежки изделия. А златарският занаят става все по-нископлатен и по-малко популярен, заради което според Алексиев:

Може би ще дойде един ден да се ходи в чужбина да се ремонтира някое бижу.

Хората масово не знаят как да поддържат и съхраняват правилно бижутата си, а бабите ги почистват със сода, обясни още майсторът-златар.

Каква е модата при златните бижута и какви са проблемите на златарите, ще научите в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!