МАЕ намали рязко своите прогнози за глобалното търсене на петрол през настоящата година

Спад на петролните цени с близо 2% в резултат на негативния доклад на МАЕ

Международната агенция по енергетика (MAE) намали рязко своите прогнози за растежа на глобалното търсене на петрол до края на тази година и предупреди, че това, в съчетание с нарастващите запаси и увеличаващото се предлагане, означава, че свръхпредлагането на петролните пазари ще остане в сила поне през първите шест месеца на 2017 година.

В своя редовен месечен доклад, оповестен днес, базираната в Париж важна енергийна организация очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 1,3 млн. барела на ден през тази година, като това представлява понижение със 100 хил. барела дневно в сравнение с прогнозата на MAE от август за растеж с 1,4 млн. барела.

В същото време МАЕ запази без промяна своите последни прогнози за растежа на търсенето на петрол през 2017 година на ниво от 1,2 млн. барела на ден, но след като само месец по-рано намали тези свои очаквания за следващата година също със 100 хил. барела.

Неотдавнашните основни стълбове при растежа на потреблението на петрол – Китай и Индия, изглежда се клатушкат. След повече от година на петролни цени около 50 долара за барел, стимулите от по-евтиния петрол вече избледняват, посочи МАЕ, допълвайки, че има спад и при търсенето на петрол в Европа.

Нашата нова прогноза показва, че динамиката при търсенето и предлагането няма да се промени значителни през следващите месеци. В резултат на това предлагането ще продължи да изпреварва търсенето поне и през първата половина на следващата година, отбеляза водещата енергийна агенция, след като месец по-рано тя очакваше, че няма да има съществен излишък на петролните пазари през втората половина на настоящата година.

Понижените прогнози на МАЕ за търсенето на ценната суровина до края на годината и очакванията, че проблемът със свръхпредлагането няма да отшуми поне до края на първите шест месеца на 2017 година провокират рязко понижение на петролните цени през днешната търговия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври вече се понижават с 2,14% към 45,30 долара за барел, докато ноемврийските фючърси на петрола сорт "брент" се понижават с 1,8% към 47,75 долара за барел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15