Микел Барслунд: Великобритания не трябва да има пълен достъп до единния европейски пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Великобритания не трябва да има пълен достъп до единния европейски пазар, ако се откаже от членството си в Съюза, заяви за "Хоризонт" Микел Барслунд от Центъра за европейски политически проучвания. Той обаче смята, че това няма да е от полза на Европа:

Не, аз смятам, че за всички би било по-добре Великобритания да има достъп до единния европейски пазар. Разбира се, тук Европейският съюз е напълно в правото си да каже - щом искате да имате контрол върху мигрантския поток във Великобритания, тогава не може да имате пълен достъп до единния пазар. Мисля, че това, за което и двете страни в момента се борят - имам предвид Обединеното кралство и Европейската комисия, е Великобритания да има почти пълен достъп до единния пазар, но да има определен контрол върху потока от работна сила. Това са много деликатни и трудни преговори, защото свободното движение на хора е един от фундаментите на Европейския съюз. Освен това, ако за Великобритания се направи изключение, може да се появят и други страни, които да кажат "Чакайте малко. И нашата страна иска да контролира свободното влизане на хора, но и да има пълен достъп до единния европейски пазар".

Мисля, че за всички е ясно, че британците все още нямат стратегия какво да правят в случай на вот за излизане от Евросъюза. Така беше преди референдума и все още е така. Затова сега се търсят различни начини да се запази максимално много от ползите от Европейския съюз и всички възможности остават отворени. Това беше ясно илюстрирано от министър-председателя Мей, която каза при срещите си с европейския министър миналата седмица, че ако на Великобритания й бъде отказан достъп до единния европейски пазар, това ще доведе до последици, които никой не може да предвиди, но от които със сигурност никой няма да спечели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!