Скок на петролните цени след подновени надежди за постигане на споразумение между основните производителки

В началото на днешната търговия петролът поскъпна с близо 2%, следвайки изказване на венецуелския президент Николас Мадуро, че основните страни - производителки са близо до постигане на споразумение, целящо да стабилизира петролните пазари.

Това поднови очакванията, че на предстоящата неофициална среща на производителките от и извън ОПЕК, която ще се проведе в кулоарите на Международния енергиен форум в Алжир на 26-и и 28-и септември, ще се постигне сделка за ограничаване на добивните квоти.

В същото време стана ясно, че планираното за настоящата седмица възстановяване на износа на суров петрол от Либия няма да бъде факт с оглед на продължаващия в страната военен конфликт. Въоръжените сблъсъци не позволят от близо две години насам зареждането на петролни танкери на либийските пристанища "Рас Лануф" и "Сидра".

В петък имаше спекулации, че през новата седмица ще бъде възстановен износът на либийски петрол. Това спомогна за допълнително понижение на петролните цени с 2 на сто, като в рамките на миналата седмица американският лек суров петрол се обезцени с 6,2% до най-ниско ниво от средата на август, докато петролът сорт брент падна с 4,7%.

Изказването на венецуелския премиер и поредното блокиране на износа на петрол от Либия и Нигерия провокира добър ръст на цените в началото на днешната търговия, като за кратко американския лек суров петрол и петролът сорт брент поскъпнаха с близо 2% съответно към 43,91 и към 46,62 долара за барел.

Възходящото движение на петролните цени обаче изглежда ограничено от данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според които активните американски петролни сондажи се увеличиха през седмицата до 16-и септември до 416 от 414 броя седмица по-рано. Въпреки че броят има остава далеч под 644 активни сондажи точно година по-рано и със 74,1% под пика от 1690 функциониращи сондажи, достигнат през октомври 2014-а година, това представлява тяхно нарастване за 11-та от последните 12 седмици до най-високо ниво от февруари насам.

Спирачка пред ръста на петролните цени оказва и информация, според която износът на суров петрол от Иран, който е третия по големина производител от ОПЕК, е нараснал с 15% спрямо месец по-рано до над 2 млн. барела на ден, доближавайки по този начин техеранския експорт до нивата от преди наложените върху страната санкции, които бяха вдигнати в началото на 2016-а година.

В същото време агенция Ройтерс цитира генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, който подчерта, че планираната за края на месеца среща на страните от и извън петролния картел ще бъде неофициална и на нея няма да бъде взето каквото и да значимо решение.

Всички това ограничи първоначалния добър отскок от близо 2 на сто на "черното злато" и през днешната европейска търговия петролът сорт брент вече поскъпва по-скромно с 1,22% към 46,33 долара за барел, а американския лек суров петрол - с 1,42% към 43,64 долара за барел, задържайки недалеч от техните едномесечни дъна от петък, съответно около 45,52 и около 42,75 долара за барел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15