Джорджо Рис: Преговорите за търговското споразумение трябва да бъдат спрени

| обновено на 24.09.16 в 11:01
Снимка: архив
Търговското споразумение между САЩ и Европа може да бъде пожертвано, за да може да се подпише споразумението с Канада, заяви за "Хоризонт" Марк Дийрн от неправителствена организация, която е против двата договора. Твърдението, че канадското споразумение е много изгодно за Европа, не е вярно, защото и чрез него се прокарва американската политика, смята Марк Дийрн:

Мисля, че това, което се случва с американското споразумение е много силно свързано с канадското. Едно от възможните тълкования е, че американското споразумение "се жертва“ в името на това канадското да бъде подписано. Може би ЕК се надява подписите да бъдат положени през следващата година. За нас канадското споразумение до голяма степен повтаря това, което ни притеснява и в американското – сериозният ефект върху околната среда и здравето на хората, както и приватизацията. Ще се стигна до ефекта, в който големите корпорации имат доминираща позиция и в крайна сметка законите на бизнеса могат да се окажат по-силни от тези в правния мир.

Преговорите за търговското споразумение между Европа и САЩ се водят на тъмно и трябва да бъдат незабавно спрени, категоричен е Джорджо Рис, който оглавява европейската част на "Грийнпийс":

"Гринпийс" е екологична организация, така че ние сме изследвали ефекта от търговските споразумения с Канада и със САЩ, само от гледна точка на опазването на околната среда и здравеопазването. Смятаме, че и двете споразумения подлагат на голям риск тези две сфери. Те ще позволят околната среда да се замърси с много пестициди, които веднага ще попаднат в храната на европейските потребители.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Марк Дийрн и Джорджо Рис.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!