Петролният министър на Алжир продължава да се надява на споразумение между основните производители от и извън ОПЕК

Има значителни проблеми, които членовете на ОПЕК и Русия трябва да разрешат преди сключване на сделка за ограничаване на производството на петрол, но въпреки това се очаква постигането на напредък за едно всеобхватно споразумение, заяви алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа.

Той посочи, че все още има шанс за споразумение през настоящата седмица, когато членовете на Организацията на страните износителки на петрол и тези извън картела се срещнат в кулоарите на стартиращия от днес в Алжир тридневен Международен енергиен форум. Нуредин Бутерфа, който е един от най-големите привърженици за налагане на ограничения за производство на ОПЕК, обаче призна, че срещата може да произведе само някои "елементи" на едно бъдещо споразумение.

Ние не можем да приключим предстоящите разговори с празни ръце, посочи алжирският министър и предупреди, че цените на петрола могат да паднат от нива около 45 долра за барел обратно към 30 долара, ако ОПЕК не успее да постигне напредък в стартиращите неофициални преговори.

Коментарите на Бутерфа сигнализират, че дори ако през тази седмица ОПЕК не успее да постигне споразумение, картелът на 14-те страни - членки ще продължи да разговаря през есента за ограничаване на производството преди следващата официална среща във Виена на 30-и ноември.

През миналата седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че неформалната среща в Алжир е само за провеждане на консултации, а не за взимане на окончателно решение. После той уточни, че картелът може да стигне до сделка на по-късен етап, ако има почва за консенсус.

Изразената от алжирския министър надежда за постигане на напредък относно едно предстоящо споразумение ограничи част от драматичния спад на петролните цени в края на миналата седмица. В петък цените на "черното злато" се сринаха с близо 4% след сигнали, че Саудитска Арабия и Иран са постигнали много слаб напредък за постигане на предварително споразумение относно замразяване на добивните нива.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се повишават с 0,13% към 44,54 долара за барел, а тези на петрола сорт брент са без съществена промяна около 45,89 долара за барел, след като в края на предходната седмица те се обезцениха съответно с 3,7% и с 4,0%.