Доларът остава подвластен на бездействието на Фед, страховете от "hard Brexit" натискат паунда

Щатският долар остава и днес в губеща позиция на валутния пазар, след като през миналата седмица Федералният резерв отново не се престраши да повиши основната американска лихва, намеквайки че подобен ход ще бъде факт вероятно към края на годината. Решението на Фед не беше изненада за мнозинството участници на финансовите пазари, но въпреки това последваха продажби на долари, тъй като инвеститорите изглежда акцентираха най-вече върху новите по-ниски прогнози на американските централни банкери за икономическия растеж в САЩ до края на годината и върху техните прогнози за по-сдържан от очакваното цикъл на затягане (повишение ) на федералната фондова лихва в средносрочен план.

Днес индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,22% към 95,381 пункта, отправяйки отново поглед към 7-дневното дъно от 95,094 пункта, ударено непосредствено след края на заседание на Централната банка на САЩ.

"Зелените пари" се понижават към 100,35 йени въпреки коментари на управителя на Японската централна банка Харушико Курода, в които той потвърди, че е готов да направи всичко необходимо, за да повиши икономическия растеж и инфлацията, включително да продължи да намалява отрицателната основна лихва. В интервю за агенция Блумбърг обаче, бившият японски финансов министър Ейсуке Сакакибара, известен като "Мистър Йена", заяви, че очаква местната валута да достигне ниво от 90 йени за долара до края на годината, тъй като стимулиращите мерки, предприемани от ЯЦБ, вече са достигнали своя лимит. Подкрепа за японската валута оказа и днешното напрежение на световните фондови борси (с оглед нейния статут на "валута-убежище"), като доларът се търгува недалеч от неговото 4-седмично дъно от 100,10 йени, достигнато след заседанието на Фед.

Еврото поскъпва с 0,35% към 11-дневен връх от 1,1269 долара, реагирайки позитивно на изненадващо добро проучване на института Ifo за бизнес доверието в Германия през септември.

В същото време британската лира остава под натиск от продажби на фона на засилващи се опасения, че властите в Лондон обмислят т.нар. "hard Brexit", изразяващ се в цялостно излизане на Великобритания от Европейския единен пазар. Негативно влияние върху паунда оказват и резултати от проучване на счетоводната фирма KPMG, според които 76% от запитаните изпълнителни директори на 100 водещи британски компании обмислят да изнесат техните централи и оперативната им дейност извън Великобритания след стартиране на преговорите за напускане на ЕС.

Британската лира се търгува недалеч от нейното петъчно 5-седмично дъно около 1,2915 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,5% към 6-седмичен връх от 0,8716 паунда, но за сега не успява да пробие над важния 3-годишен връх около 0,8724 нивото, ударен на 16-и август.

Участниците на валутните пазари, подобно на техните колеги на фондовите борси, също насочват своето внимание към днешния първи телевизионен дебат между двамата претенденти за президентски пост в САЩ - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. След приключилото без съществени изненади септемврийско заседание на Фед търговците започват да се фокусират върху това кой ще бъде следващия американски президент. На този етап двамата основни претенденти за поста - Тръмп и Клинтън изглеждат с изравнени възможности, като агенция "Блумбърг" представи резултати от последно проучване, според които двамата биха се ползвали с под 46% подкрепа на предстоящите в началото на ноември избори. Това предполага, че телевизионните дебати между тях могат да се окажат един от важните фактори, които да определят кой ще бъде следващият стопанин на Белия дом от края на януари 2017-а година.

Досега различните търгувани финансови активи не са повлияни от изхода на предстоящите избори, но първият от трите дебата между Клинтън и Тръмп (останалите два са на 9-и и на 19-и октомври) може да даде сигнал какво ще бъде неговото отражение върху капиталовите пазари и в частност на валутния пазар. Според някои анализатори, ако Тръмп се представи по-добре на депутатите, увеличавайки по този начин шансовете да бъде следващия американски президент, това може да се отрази негативно на валутите от т.нар. "развиващи се пазари", имайки предвид доста твърдата му позиция спрямо Китай, Мексико и по отношение на цялостната търговска политика на САЩ, в т.ч. и спрямо съседа Канада, което е потенциално негативно за канадския долар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25