Бюджетната комисия в парламента одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде платено с държавен заем. Бюджетната комисия потвърди на второ четене решението, въпреки че все още не е ясно колко точно ще ни струват двата реактора и кога Националната електрическа компания ще може да върне парите в държавната хазна.

Към момента задължението на страната ни е близо 630 милиона евро с натрупаната лихва.

За да бъде отпусната държавната помощ за плащането на двата ядрени реактора, трябва да има одобрение от Брюксел. Документите за него са почти готови, но и в тях не е посочена конкретна сума.

Отсега ви казваме, не само Брюксел, всеки разумен човек ще иска при такава огромна сума да знае колко е сумата и какъв е срокът,
предупреди Румен Гечев от "БСП - Лява България" .

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, че сумите - за главницата и лихвата, която се увеличава всеки ден, са записани в решението на Арбитражния съд и няма нужда да бъдат записвани в закона:

Чекът не е празен, чекът е ясен и всеки с елементарни познания по аритметика може да сметне сумата.


От дебатите по време на заседанието стана ясно, че България не може да поставя условия на "Атомстройекспорт" за плащането, т.е. най-вероятно няма да можем да разчитаме на помощ от руска страна за реализирането на оборудването. Все пак енергийният министър Теменужка Петкова увери, че преди да платим каквото и да е, ще може да бъде направена проверка на оборудването на място и вероятно ще бъде потърсена и международна експертиза.

Окончателно парламентът трябва да одобри държавната помощ утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!