Цв. Цачев: Доларът трябва да се притеснява повече от включването на юана сред резервните валути

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От 1 октомври китайският юан официално влезе в кошницата с резервните валути. В първия работен ден обаче пазарите не се впечатлиха от първата промяна в т.нар. "специалните права на тираж" от 1999 година, когато германската марка и френският франк бяха заменени от еврото.

Повече от 7 години Пекин прави опит да присъедини юана към най-важните валути на света. Това се случи от началото на октомври, а новото съотношение е следното – щатският долар има най-голяма тежест, следван от еврото, юана, японската йена и британския паунд.

Еврото загуби най-много в процентно отношение заради включването на юана, обясни пред "Хоризонт" валутният анализатор Димитър Шуицов:

Присъединяването на китайската валута към световните валутни резерви не предизвика, може би, никакъв интерес и вълнение сред инвеститорите, защото беше очакван ход и сега реално стана факт. Не предизвика интерес, тъй като по-голяма част от пазарните участници знаят в какво състояние е китайският юан. Най-вече притеснение създава това, че валутата все още не е напълно свободна.

Свободна валута се нарича тази, чиято цена се формира изцяло на пазарен принцип и без пряка намеса на Централната банка, допълни Шуицов:

Под пряка намеса разбираме Централната банка пряко да купува и да продава от валутата си – да влива в пазара валута, с цел да я прави по евтина или по-скъпа. Такава намеса изкривява пазара и е крайно нежелателна.

Не еврото, а доларът трябва да се притеснява повече от включването на юана сред резервните валути, коментира главният икономист в една от водещите финансови компании Цветослав Цачев:

Определено юанът трябва да бъде сред първите пет валути, защото значението му в последните 15 години се промени като валута, в която се извършват търговски разплащания. Вероятно ще продължи да нараства неговият дял в разплащането.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!