Правителството внесе Бюджет 2017 в Народното събрание

| обновено на 31.10.16 в 18:13
Снимка: БГНЕС
Законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. е внесен в деловодството на Народното събрание заедно със Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване и проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев е подписал разпределението им за разглеждане в съответните парламентарни комисии. 
По-рано днес правителството одобри финансовата рамка за следващата година. Министърът на финансите Владислав Горанов я определи като гарантираща добро функциониране на институциите. По думите му, ако икономическият растеж бъде по-висок от прогнозираните 2,5 на сто, ще бъде направено всичко възможно за по-бързо намаляване на бюджетния дефицит, който се очаква да бъде 1,4 на сто от БВП. 

Според Горанов:

Бюджетът е консервативен, изпълним и е съставен в условия на положителен икономически растеж, нещо, което ни дава основание да сме умерени оптимисти, че ще може да се изпълни в цялост по начина, по който е приет, а дори и по-добре. Какво значи по-добре? Това значи, ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев допълнително, който постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита. Това е политиката, която сме приели – за поетапно ограничаване на дефицита в следващите години до нула.


С един процент ще се увеличи вноската във фонд "Пенсии" през идната
година, а от първи юли пенсиите ще се вдигнат с 2,4 на сто, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова:

Средният размер на пенсията за 2017 година е 341,57 лева, с три процента по-висок от миналата година. С около 40 лева очакваме повишаване на средния осигурителен доход. Минималните осигурителни прагове се запазват с изключение на този, който е равен на минималната работна заплата. Тя от догодина ще бъде 460 лева. Майките ще бъдат стимулирани да се връщат по-рано на работа, допълни Русинова.
Здравната вноска се запазва на ниво осем процента, подчерта от своя страна ресорният министър доктор Петър Москов:

Общо за здравноосигурителни плащания Касата ще може през 2017 година да заплаща повече дейности и услуги с 247 милиона в сравнение с 2016 година. 
Москов определи бюджета на НЗОК като балансиран, изпълним и съобразен с националната стратегия и здравните потребности.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!