Патриша Хогууд: Има голяма разлика между британците и европейците в начина на водене на преговори

Снимка: БГНЕС




Разводът“ между Великобритания и ЕС е обявен. Някои плакаха от радост, други - от мъка. Найджъл Фарадж пи бира.  Британскитe власти вече обявиха и така наречената „Бяла книга“, която урежда прехода от европейското към британското законодателство или, както се изрази министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, слага край на върховенството на европейските закони в Обединеното кралство. Активирането на член 50 от Лисабонския договор  в крайна сметка сложи край на спекулациите дали ще има или не Брекзит и колкото и да е неясно бъдещето напред, сега, на практика, започва истинската работа, когато екипите от преговарящи застават един срещу друг.

През седмицата Патриша Хогууд,  преподавател по европейска политика в Катедра „Политика и международни отношения“ към Уестминстърския университет в Лондон, посочи в статия в „Дейли телеграф“,  че покрай цялата политическа истерия се пренебрегва един много важен факт. Той обяснява защо, всъщност, Великобритния винаги има проблеми с ЕС, когато стане дума за преговори. А именно, че има голяма разлика в начина, по който преговарят британците и европейците, че британците са по-агресивни и дори арогантни, а европейците са по-склонни към компромиси.
Мисля, че трябва да се започне с начина, по който разбираме какво е мнозинство. В Европа имаме различни разбирания какво е мнозинство, като се обръща повече внимание на патньорите, докато във Великобритания мнозинсвото се измерва просто в бройки. Имате мнозинство и можете да направите правителство. Правите го по вашия начин, по вашите условия, не е нужно да се консултирате с никого. В Европа, където се набляга повече на пропорционалната система, по-често има нужда да се сформира  управляващо мнозинство, което предполага по-добре да се разберат нуждите на партньорите. И от това политиците в Европа научават  важни уроци за политическото доверие. Например, да спазваш обещанията си или партньрите няма да искат да работят отново с теб. Политиците във Великобритания не знаят много за политическото доверие. Избрани веднъж те смятат, че трябва да управляват и го правят без отстъпки или грижа какво мислят другите партии. Във Великобритания управляващите обръщат твърде малко внимание на опозиционните партии или на техния електорат. И това, в крайна сметка, се отразява на начина на поведение по време на преговори.  Британците често са критикувани за лошо поведение и дори за нанасяне на обиди.


 Едва ли някой очаква преговорите за Брекзит да са лесни, но от казаното дотук като че ли не остава съмнение, че те ще са трудни?
 За съжаление, може да очакваме трудни преговори, защото британците вече разгневиха европейските си партньори с някои много агресивни и безкомпромисни изявления, като това, че ако не получат добро споразумение, те са готови да си тръгнат от преговорите. В Европа не се приема добре това да кажеш още преди началото на преговорите „Ние не ви искаме!“. Мисля обаче, че британците не осъзнават, че това е обидно за другите. Европейците като че ли са свикнали с това, те се опитват да не обръщат внимание, просто искат да постигнат добра сделка за всички, но всяко нещо си има граници. Посланията на Тереза Мей бяха доста объркващи. В речта си през януари тя каза, че иска добро партньорсто, добро приятелство, но по-късно отправи някои доста обидни реплики.


 Кой, според Патриша Хогууд, ще бъде най-трудния въпрос по време на преговорите за Брекзит?
 Разделянето на принципите на свободна търговия и свободното движение на хора. Мисля, че това е въпрос, по който британските и европейските преговарящи нямат допирни точки. Европейските страни казват, че тези принципи са неделими. Свободното движение на хора, на пари и стоки трябва да върви заедно. Британците обаче не искат да се обременяват с имиграция от неквалифицирани работници и затова искат разделяне на тези принципи. Те искат свободен достъп до общия пазар, но не желаят пришълци.
 

Чуйте в звуковия файл интервюто на Веселин Паунов с Патриша Хогууд.

Можете да чуете и обзора на събитията по темата, подготвен от Марта Младенова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!