Пловдив 2019 на финалната права за наградата "Мелина Меркури"

По-близо ли е Пловдив 2019 до наградата „Мелина Меркури“ след последния мониторинг от Брюксел? Какви са шансовете след последното изслушване на екипа на Фондация „Пловдив 2019“ пред Комитета на регионите в Европейската комисия – последна фаза на мониторинга преди реализацията на проекта Европейска столица на културата?

Около 24 май се очаква финалният резултат, който ще бъде придружен от подробен доклад, анализ и препоръки. Наградата „Мелина Меркури“ на името на голямата гръцка актриса и бивш министър на културата е учредена от Европейската комисия и се връчва ежегодно на културните столици на Европа.
Екипът на Пловдив 2019, Кирил Велчев, Виктор Янков, Светлана Куюмджиева, Надя Гриццо, Стефан Стоянов (от ляво на дясно)

Изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев уточни, че средствата в размер на милион и половина евро ще бъдат разпределени програмно и ще покрият част от финансирането на годината след титлата.  Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019 допълни, че заедно с Пловдив Еврпоейска столица на културата през 2019 ще бъде скалният италиянски град Матера -  също като Пловдив, той е в южната част на страната, но е доста по-малък по размер от Пловдив, и затова там е по-застъпена работата в региона на Базиликата. За разлика от Пловдив обаче,  Матера може по-оперативно да дава поръчки и да възлага задачи, за разлика от отворените покани, които са основният инструмент за програмиране при Пловдив 2019.

Германският консултант на проекта Надя Грицо работи с „Пловдив 2019“ от 2012 година. Досегашният ѝ опит включва работа за германския град Есен и областта Рур, а от 2011-а споделя експертизата си и с други европейски столици на културата.

„Не е необичайно за европейска столица на културата да се избере град, който е туристически известен и прочут. Въпросът не е в това да се покаже, че градът е хубав и културен, а да се подчертае, че един град се нуждае от титлата заради един или друг аспект, важен и значим за общностите, който е бил подценяван или недооценяван и с титлата това дълготрайно може да се коригира“, коментира Грицо.

Основната ни роля като консултанти е не да казваме как да направите нещата, а да посочим митовете, в които вярват хората и да се опитаме да разчупим стереотипите на една страна за собствените ѝ достойнства, да добавим погледа отвън, подчерта Надя Грицо. По думите ѝ, инициативата Европейска столица на културата отваря перспективите, в случая тези, които са доста по-широки от единствено българските:

"Когато започнахме с екипа на Пловдив 2019, точно това беше митът, клишето сред българите. Разбира се, вие си знаете колко е важно това място за културата ви, но хората в Европа не знаят нищо за Пловдив".

Имаме проекти, свързани с новите общности на Пловдив – италианци, украинци, руснаци, испанци, ирландски проект, обясни Гина Кафеджиян, която е част от екипа на фондацията и е работила с екипа на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016. Всички проекти, които ще бъдат част от официалната програма, ще бъдат представени минимум двуезично.

Още по темата ще научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!