Хоризонт до обед

Дискусионно предаване на "Хоризонт". Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в "Хоризонт до обед".

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

За стогодишнината на Петър Увалиев пред родния му дом бе открита паметна плоча. Януари, 2015 г.

Студентката Антонина Лозанова: Петър Увалиев е професионален българин

На 12 януари се навършиха 105 години от рождението на Петър Увалиев – ключова фигура от историята на българското радио, дипломат, публицист, преводач, сценарист, оставил своята следа в културната памет на Европа през втората половина на ХХ век...

публикувано на 17.01.20 в 13:14
Част от процеса по изграждане на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за АЕЦ

Юристът Албена Белянова сезира еврокомисари за АЕЦ "Белене"

Юристът Албена Белянова сезира четирима еврокомисари, сред които на енергетиката, на вътрешния пазар, на околната среда, както и изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, за проекта АЕЦ "Белене".  В писмото си адвокат Албена..

публикувано на 17.01.20 в 11:52
Традиционният поминък на селото се променя  - сега местните жители залагат на лавандулата

Село Падина остави в миналото рудник, мандра и тютюн, сее лавандула

Младите хора в кърджалийското село Падина намаляват. Един от проблемите на селото е ниската раждаемост. Липсата на работа е основната причина местните хора да търсят препитание извън Падина . Доскоро в селото е работел шивашки цех, но от три..

публикувано на 16.01.20 в 15:30

Сайтът въпреки.com празнува 6 години онлайн като платформа за дебати

Сайтът за новини и анализи от сферата на културата въпреки.com навърши 6 години. Негови създатели са дългогодишните журналисти Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. Концепцията "въпреки" тръгва от програма "Христо Ботев" на БНР, когато Джамбазов..

публикувано на 16.01.20 в 14:26

Теодора Крумова: Темата за ранните бракове се стигматизира

Всяка година Център за междуетническа толерантност „Амалипе“ организира национален ученически конкурс, който да провокира младите хора да разсъждават за нещата, които ги вълнуват.  Тази година темата е „Превенция на ранните бракове“. Конкурсът е..

публикувано на 16.01.20 в 13:13

Домашното насилие - частен или обществен проблем

Обществото позволява на социопати безпрепятствено да продължават насилието, толерирайки насилие в средите си. Тезата е на Ружа Смилова, преподавател в Катедра "Политология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обществото..

публикувано на 16.01.20 в 13:09
Ромските деца попадат в омагьосания кръг на сегрегацията и много от тях познават само малкия свят на гетото.

Алексей Пампоров: В момента сме на етап апартейд

Академични преподаватели и изследователи подкрепят нова петиция, адресирана до Министерството на образованието и науката, която е за десегреция на ромските деца. Мерките за десегрегация се взимат по такъв начин, че задълбочават или само..

публикувано на 16.01.20 в 12:22

Анимационен филм за Банго Васил - мост към различните и протегната ръка

Живеещите в Берлин млади режисьори Милен Витанов и Вера Траянова са автори на анимационен филм за Банго Васил . Лентата е в т.нар. дълъг списък на наградите Оскар. Музиката е на Иво Папазов – Ибряма, адаптирана е специално за филма. Анимацията..

публикувано на 16.01.20 в 11:01
Започва 12-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“.

Ислямът - във фокуса на МЕНАР 2020

Най-награждаваният египетски филм за последното десетилетие - "На края на света" ще открие тази вечер 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка София МЕНАР в Дома на киното.  Това ще е единствената..

обновено на 14.01.20 в 15:04

Изложбата "Уловеното време" - зад тайните врати на киното

Изложбата "Уловеното време" разказва за 20-годишнината на библиотечната поредица за кино "Амаркорд". В изложбата ще бъдат показани 15 от знаковите книги от поредицата, която вече наброява 43 заглавия. Подборът е направен във връзка с конкретни..

публикувано на 14.01.20 в 14:07