PAPER DREAMS се събуждат в галерия "Резонанс"

PAPER DREAMS е темата на изложбата, която събира две авторки в поредна проява на проекта  "Световен Резонанс". Галеристката Антония Димитрова е поканила българска и норвежка художнички, обърнали се към този материал като реплика на  усещането за лично преживяване и общуване с Вселената.

В разговора с тях ще чуете какво вдъхновение ги води към работата с хартия и как представените творби.

Кирсти Гротмол е родена в Осло, Норвегия през 1950 г., където и досега живее. Учила в Академията по изкуства в Осло и в Португалия. Има по-кратки обучения в Япония, Италия и Франция. Работи  скулптури, инсталации, живопис, рисунки принтове, фото, видео, филми. Участва  в изложби в Австралия, Япония, Китай, Тайван, Русия, САЩ, Франция, Англия, Италия, Румъния, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Ирландия, Холандия, Испания.

Снимка

От години пише по въпроси на културата и изкуството в периодичния печат. Правила е документални филми за изкуството. Филмът  й „Момичето от Севера. Модел за Едвард Мунк“ е част от ежедневната филмова програма на музея на Мунк в Осло. Той е прожектиран и в „ Център Помпиду“ в Париж, на филмовия фестивал в Монреал, както и по норвежката и шведска държавна телевизия.

През 1997-1998 г. е  председател на Асоциацията на визуалните артисти, а през 1997-1999 -  на Асоциацията на норвежките скулптори.

Постоянен член  на Международната асоциация на артистите, работещи с хартия.

Лаура Димитрова е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в катедра „Визуални изкуства“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Снимка

Изявява се в различни области на съвременното изкуство – уникалния художествен текстил, колажа, рисунката и живописта. Участва в над 200 общи и групови изложби, пленери и арт проекти в България и в чужбина. Представя 17 самостоятелни изложби, от които 13 в България, 2 в Париж, Франция, 2 в Германия – в Мюнхен и Швандорф.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!