Във Велико Търново направиха експеримент "Доброволна казарма"

Снимка: Здравка Маслянкова

13 жени и мъже за един месец се отказаха от професиите си и цивилния живот, за да изкарат доброволна казарма. В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново днес приключва първият курс по начална военна подготовка за цивилни доброволци. Те имат право да бъдат зачислени към резерва на Българската армия и след допълнително обучение да участват в задгранични мисии.

Защо народна певица, акушерка, фермери, икономисти и компютърни специалисти избраха автомат „Калашников“ пред цивилното ежедневие?

В продължение на месец участниците в инициативата ставаха в 6 сутринта, за да правят тежка физзарядка, да слагат противогази, да стрелят и да маршируват в камуфлажно облекло по плаца.

21-годишната бургазлийка Катерина Кърчева е професионална народна певица, а бебето ѝ, което е на няколко месеца, е поверено на бабите, докато младата майка е на курс по начална военна подготовка. Дошла е "от любопитство, от любовта към армията, родината." Надява се курсът по начална военна подготовка да ѝ помогне в бъдеще за работа в армията:

"Винаги съм го искала, винаги ми е харесвала униформата, оръжията. Баща ми е полицай, подкрепиха ме напълно."

Памела Митова от Монтана е най-младата участничка в едномесечната доброволна казарма. 20-годишното момиче е студентка втори курс по акушерство в Медицинския колеж във Враца и казва, че оръжията ѝ допадат повече от бъдещата работа в болницата:  

"Цялото ми семейство по принцип са от МВР. Уча за акушерка, пък дойдох тук - малко странно. Никой не ме е карал да идвам. Тежи ми физическата подготовка, защото не съм се подготвяла, обаче се свиква."

Катя и Памела заедно с останалите 11 курсисти са минали предварителен подбор за физическа годност по военните окръжия. Майор Николай Цвятков от Центъра за професионално и продължаващо обучение в Националния военен университет обясни:Снимка

"В този курс българските граждани придобиват основните навици и умения, които са нужни за един военнослужещ. Като преминат основните видове занятия в различните дисциплини  - тактическа подготовка, строева подготовка, огнева подготовка, занятия по ядрена, химическа и биологическа защита - общо 10 дисциплини, накрая полагат изпити и завършват обучението си с полагане на военна клетва, след което влизат в състава на резерва на въоръжените сили на Република България."

29-годишният Пламен Куртев от Варна за малко не влязъл в казармата. През 2008 година минал през военна комисия, но дошла реформата и така и не положил военна клетва като новобранец. Варненецът е завършил икономика, но през последните години се занимава с почистващи машини. Одобрява задължителната военна подготовка и за мъжете, и жените:  

"Всеки нормален български гражданин, мъж или жена, защото тук всички сме равни, да получи една подготовка - съвременна, европейска, която да даде старт на всеки в живота, да опознае първо себе си, да разбере какво му е интересно, да разбере с какво иска да се занимава. Човек трябва да открие за себе си какво реално може да прави."

Привърженик на задължителната казарма е и най-възрастният участник в курса по начална военна подготовка - 36-годишната Марияна Колева от Габрово:

Снимка"Дори да не е една година, шест месеца мисля че ще бъде достатъчно - всеки млад човек да види какво правят хората, които защитават родината ни. Стрелбата е по-големият адреналин, отколкото икономиката. Всяко начало е трудно, но с упоритост и тренировки се постига всичко, и с желание."

За месец от частния си бизнес с рибарство и пчеларство се е откъснал 26-годишният Никола Балтаджиев от Каварна. Не е съгласен със схващането, че младите хора са разглезени и не могат да се справят с трудностите на ежедневието:  

"Всеки човек трябва да има поне една начална военна подготовка. Тези думи дълг, чест и любов към родината не се изпразниха от съдържание, това всичко е патриотизъм и дълг към родината. Тук съм, за да науча най-важните военни неща и след това, надяваме се някой ден, може би, ще служим както си му е редът. Нашата роля е ние да помагаме с каквото можем, с каквото сме научили."

Още по темата чуйте от звуковия файл.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!