По иницатива на БАРПТЛ

Сигнали за липсващи лекарства приемат денонощно на нова онлайн платформа

Понякога пациентите търсят лекарства, които ги няма на аптечните рафтове. Тогава може да се подаде сигнал в новия сайт
Снимка: БГНЕС
През юни започна да функционира специална интернет-платформа за подаване на сигнали за недостиг на лекарства. Тя е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и е на разположение денонощно.

Сигналите могат да се подават от цялата страна. Направили сме сайта така, че става бързо, а хората няма защо да се притесняват за личните си данни – поясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на БАРПТЛ.

В сигнала се посочва населеното място, търсеното лекарство и телефон за обратна връзка.
Вече са подадени 120 сигнала. С изключение на 3 от тях със сгрешени данни, всички други са проверени. Оказва се, че повечето хора питат за лекарства, които отдавна не са на българския пазар, заради дерегистрация – най-често при спрян внос.
Ние сме предложили на българския законодател да може в такава ситуация паралелният вносител да има право да внесе съответния медикамент, за да не се налага пациентът да праща близки в чужбина, за да си го достави – отбеляза Боряна Маринкова. – Може би сега е моментът да обърнем внимание и да използваме членството ни в ЕС и глобализацията в името на пациентите.

БАРПТЛ вече е подписала Меморандум за сътрудничество с Федерация Български пациентски форум.

За подробности – разгледайте сайта тук и чуйте разговора на Георги Нейков с Боряна Маринкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!