Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на
здравословния начин на живот,
новостите в медицината и най-добрите лекари.


Всяка неделя от 8 да 9 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Водеща е Лилия Герчева.

Публикации

Продължават профилактичните прегледи за рак на гърдата

Продължава изпълнението на скрининговата програма на Столична община за превенция на рак на млечната жлеза, създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 година.  Прегледите се извършват в седем общински лечебни заведения - Първа..

публикувано на 04.08.20 в 13:20

Защо маските са задължителни в обществения транспорт

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска.  Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците. Другият риск идва от летните..

публикувано на 04.08.20 в 09:26

Слънчевото изгаряне не е единствената опасност край морето

Крайно време е хората да научат най-важния урок за лятото преди да се излагат на слънце. Ако кожата им лесно изгаря , да си купят дрехи, които защитават, да ползват слънцезащитни препарати. Това е особено важно за децата, защото иначе може да се..

публикувано на 03.08.20 в 15:36
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Коронавирусът може да не се предава след деветия ден от симптомите

Малко вероятно е пациентите Covid-19 да разпространят заразата след деветия ден от проявата на симптомите, въпреки че вирусът може да бъде засечен в носа, гърлото и екскрементите им за доста по-дълго време, съобщи Ройтерс. Това сочат резултатите от..

публикувано на 30.07.20 в 10:50

Коронавирусът изглежда е свикнал с хората и вече не мутира

В хода на еволюцията си коронавирусът вероятно е спрял да мутира и в резултат на това може да се адаптира по-добре спрямо човешкия организъм. Това му позволява да бъде по-заразен, смятат учени от политехническия университет в Хонконг.  В рамките на..

публикувано на 29.07.20 в 15:11

Кръвен тест открива болестта на Алцхаймер в ранен стадий

Кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий и години преди появата на симптомите, показват проучвания в САЩ и Швеция.  Тестът открива малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването. Изследователите са..

публикувано на 29.07.20 в 08:48

Мерки за безопасна работа при горещо време и в условията на коронавирус

Главната инспекция по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Националния институт по метеорология и хидрология, работодателите следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите на..

публикувано на 28.07.20 в 16:01

С 30% по-високи заплати за медиците на първа линия срещу Covid-19

С 30 на сто ще се повишат заплатите на над 6000 работещи в системата на здравеопазването на първа линия в условията на епидемията на коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов . До края на годината ще бъдат отпуснати и над 100..

публикувано на 28.07.20 в 11:18

Курортите - новата фронтова линия срещу коронавируса

В Западна Европа ограниченията заради коронавируса се затягат, след като има признаци, че почивният сезон предизвиква тревожно увеличаване на броя на заразените, пише британският в. "Таймс".  Представители на властите обвиняват за нарастването на случаите..

публикувано на 28.07.20 в 09:40

Все повече млади канадци прекарват тежко Covid-19

Канадците на възраст под 39 години са ясно мнозинство сред новите случаи на Covid-19, които прекарват тежко болестта в Канада, съобщиха здравните власти в страната. "Последните данни от националното наблюдение показват, че младите хора на възраст между..

публикувано на 27.07.20 в 15:45