Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Намалете солта, за да сведете до минимум риска от хипертония

Пристрастяването към солта може да доведе до хипертония, твърди докторът на медицинските науки и диетолог Мариат Мухина пред Радио Спутник, цитирана от БГНЕС. Тя допълва, че някои хора приемат солта като "стимулант на вкуса" и са склонни постоянно..

публикувано на 03.08.22 в 14:35

Честата консумация на плодове и зеленчуци предпазва от депресия

Както плодовете, така и зеленчуците са богати на антиоксиданти, фибри и основни микроелементи, които подпомагат оптималната мозъчна функция, но тези хранителни вещества могат да бъдат загубени по време на готвене. Тъй като сме по-склонни да консумираме..

публикувано на 29.07.22 в 17:53

Соковете от нар и цвекло подобряват сърдечносъдовата функция

"Соковете от нар и цвекло подобряват сърдечносъдовата функция, защото разреждат кръвта", казва в интервю за "Москва 24" диетологът д-р Маргарита Королева. Тя посочва, че гъстата кръв може да увеличи риска от образуване на съсиреци, затова е важно..

публикувано на 28.07.22 в 14:30

Избирайте качествени и безопасни лакове за нокти. Вижте защо!

Някои химически компоненти, съдържащи се в лака за нокти, могат да причинят развитието на опасни заболявания, твърди подологът Татяна Красюк . Тя предупреди, че популярното средство за маникюр увеличава риска от заболявания на..

публикувано на 27.07.22 в 13:10

Рязкото потапяне в студена вода в горещините може да причини инфаркт

Смята се, че инфарктът на миокарда е свързан главно с други съпътстващи заболявания , като висок холестерол и хипертония. Внезапното спиране на притока на кръв към сърцето може да доведе до опасен недостиг на кислород в него. Американската..

публикувано на 25.07.22 в 16:44

Лекари ще диагностицират очни заболявания чрез сълзите

Според ново проучване лекарите скоро ще могат да диагностицират очни заболявания чрез анализ на сълзите. Изследователите са разработили наномембранна система, която събира и пречиства малки капчици, наречени екзозоми, от сълзите, което им..

публикувано на 22.07.22 в 16:28

Кората на лимона е по-витаминозна от сока му! Как да я оползотворим?

Всеизвестен факт е, че лимоните имат множество ползи за здравето поради високото съдържание в тях на витамин С, който основно укрепва имунната система, помага на тялото да се бори с инфекциите и насърчава загубата на тегло. Този витамин..

публикувано на 21.07.22 в 12:55

Зехтинът с многобройни ползи за здравето. Вижте кои са те

Зехтинът е един от най-старите познати хранителни източници. Заради своите предимства от древни времена е наричан "течно злато" или "течно слънце". Зехтинът се получава чрез пресоване на цели маслини. Вкусът на маслините може да варира в..

обновено на 20.07.22 в 13:46

Как да улесним ранното събуждане?

Установено е, че основният хронотип на съня съществува в нас още от раждането ни.  Дали сте "сова" или "чучулига" зависи и от някои генетични фактори. Възможно ли е обаче да се улесни ранното събуждане на една "сова", за да бъде тя работоспособна..

публикувано на 18.07.22 в 15:25

Някои напитки в горещините са опасни за здравето ни - вижте кои

Високите температури имат отрицателно въздействие върху организма , от което сърдечно-съдовата система страда най-много. Ако не приемаме достатъчно течности, може да възникне дехидратация, която от своя страна  да доведе до сгъстяване на..

публикувано на 15.07.22 в 15:17