Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на
здравословния начин на живот,
новостите в медицината и най-добрите лекари.


Всяка неделя от 8 да 9 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Водеща е Лилия Герчева.

Публикации

Въвеждат единни противоепидемични мерки в зимните курорти

Единни правила за противоепидемични и санитарни мерки се въвеждат в курортите по повод предстоящия зимен сезон със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.  Целта е всички туристически места да прилагат еднакви практики, с които..

публикувано на 21.10.20 в 14:54

От 22 октомври маските на открито стават задължителни

Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за..

публикувано на 20.10.20 в 18:13
Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Маските не са начинът за справяне с коронавируса

До месец март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година - свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни..

публикувано на 20.10.20 в 10:04

Откриха слабо място на коронавируса

Американски учени са открили слабо място при няколко коронавируса, сред които е и причинителят на Covid-19 - SARS-CoV-2, пише сп. "Сайънс". Авторите на настоящото изследване от Института за биомедицински науки към университета на Джорджия отбелязват, че..

публикувано на 20.10.20 в 08:25

Хормонът на глада влияе на паметта

Специалисти от САЩ са установили, че хормонът на глада може да повлияе на паметта, съобщават от "Сайънс дейли", цитирани от БТА. Освен че отговаря за глада, хормонът грелин съобщава на тялото кога да "презареди" и също така помага за регулиране на..

публикувано на 19.10.20 в 09:34

Над 22 800 прегледа по програма за превенция на рака на гърдата

Розови балони полетяха днес в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата, и като знак на информираността за важността на превенцията. Инициативата цели повишаване на осведомеността и профилактиката на най-честото онкологично заболяване при..

публикувано на 16.10.20 в 18:15

Имунната стабилност и здравият стомах - ключ към здравето през есента

Есента е един от най-трудните периоди за организма. Това важи особено за настоящата влажна есен. Нашата имунна система и здравият стомах са ключът към здравето ни и през този, и през следващия сезон - зимата. Ако имунната ни система е силна, тогава и..

публикувано на 16.10.20 в 15:15

Противогрипните ваксини вече са у нас

Противогрипните ваксини са внесени в страната и предстои предоставянето им при личните лекари. Това каза министърът на здравеопазванет о Костадин Ангелов . Ваксините са предназначени за хората на и над 65-годишна възраст, на които те се предоставят..

публикувано на 16.10.20 в 12:15

Оцениха ефективността на четири лекарства за Covid-19

Лекарствата ремдесивир , хидроксихлорохин , лопинавир и интерферон нямат почти никакъв ефект върху смъртността на пациентите при лечението на коронавирус, пише в. „Financial Times”, цитирайки проучване на Световната здравна организация (СЗО). Тези..

публикувано на 16.10.20 в 10:09

Швейцарски учени откриха забавяща стареенето молекула

Учени от Федералното политехническо училище в швейцарския град Лозана откриха молекула, която възпрепятства стареенето на клетките, пише сп. "Нейчър", цитирано от БТА. Екипът на Мариана Ферецаки наблюдавал молекулите TERRA, разновидност на некодиращите..

публикувано на 15.10.20 в 18:55