Министър Вълчев пред студенти: Дипломата вече не е гаранция за реализация

Снимка: Здравка Маслянкова

„Дипломата вече не е гаранция за успех и реализация. Ще ви се наложи да се учите през целия си живот“. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев при откриването на 55-ата учебна година във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Отдавна минаха времената, в които актуално звучеше родителският призив: “Учи, мама, за да не работиш“. Назад в годините остана и съревнованието, в което за едно място в университета се конкурираха десетки кандидати. Днес в университет се влиза лесно. Просветният министър Красимир Вълчев признава, че всяка година подопечното му министерство утвърждава по близо 9000 места "кух" прием - места, които висшите училища заявяват, а за тях студенти няма. 

Пред студентите на ВТУ Красимир Вълчев подчерта:

"Днес мисията на висшите училище е все по-малко в това да дадат специализирани знания, те все по-трудно могат да го направят".

Над 3800 са първокурсниците на ВТУ. Ректорът проф. Христо Бонджолов увери студентите, че за тях ще бъдат положени всички усилия.

"Да имате добра учебна среда, да получите добро образование, да имате контакти с бизнеса. От днес е и писмото с предложение за един образователен консорциум – университет в Германия, университет в Австрия и ВТУ, да изпълняваме заедно програми на ЮНЕСКО. Очакваме с нетърпение и решените и за филиала в Македония."

От студентите днес не се иска само да учат. Масово академичната младеж работи, за да се издържа и да си плаща образованието. Санитарно-битовите условия и днес не са на ниво. Студентският съвет във ВТУ работи по свои инициативи в тази насока, посочи неговият председател Иван Маринов:

"Проблемите са доста, които срещат студентите, тъй като университетът не е единственото нещо, което ги ангажира. Има работа, някои имат проблеми в семействата си. Студентски съвет ще се грижи за тях. Обмисляме скоро да направим някакви награди от Студентския съвет".

Чуйте репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!