Фелдшер от Стражица изроди близнаци в линейка на път за болницата

| обновено на 26.10.18 в 11:42


Миналата нощ медицински фелдшер от филиала на Спешна помощ в град Стражица помогна за раждането на близначки в линейката, с която екипът транспортирал 22-годишна родилка до болницата в Горна Оряховица. За опитния медик Илияна Петрова това е четвърто израждане на бебета за последните осем месеца. 

В сряда на нощно дежурство екипът с единствената линейка в общината Стражица бил извикан от семейството на 22-годишна родилка. Фелдшерката Илияна Петрова разказа:

„По време на транспорта раждането започна. Сама в линейката с едно дете, с родилка, която кърви, с второ дете, което не изплака, и ми трябваше време, за да мога да го реанимирам".

Майката е стабилизирана, на лечение е в болницата в Горна Оряховица. Двете момиченца са в кувьоз в неонатологичното отделение в болницата във Велико Търново, защото са недоносени. Получили са инфекция, която лекарите в звеното правят необходимото, за да овладеят.

Илияна Петрова е фелдшер от три десетилетия, 16 години е работила в армията, след което постъпила в Спешна помощ в Стражица. Опитната фелдшерка споделя, че да изражда бебета за нея се е превърнало в ежедневие, защото районът е основно с неосигурени пациенти.

„В последния момент се обаждат, първо защото са неосигурени, и второ, когато отиде линейка, има лекарско наблюдения някакво. Това е четвъртият случай. Не е за първи път, надявам се да не е последен, защото удоволствието да дадете живот на някого, е огромно.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!