Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

Трабантфест за седми път във Велико Търново

БНР Новини
Photo: БУЛФОТО

Имате ли планове за този уикенд? Ако нямате и сте почитатели на ретро автомобилите, може да посетите град Велико Търново. Тази събота /19 март/ за седми път там ще се проведе Трабантфест. Събитието, превърнало се в традиция за старата столица, събира собственици на атрактивното соцвозило от цялата страна. Макар и спрян от производство преди четвърт век, от автомобила са произведени над 3 милиона екземпляра. Почитателите му са из цяла Европа. Свързахме се с народния представител Милен Михов, който е един от организаторите на фестивала. Ето какво ни разказа той:

СнимкаФестивалът се утвърди като едно от най-големите събития в страната. От година на година интересът към него е по-голям. От три години имаме международно участие, като най-силната група са нашите приятели от Румъния. Имаме заявка от Германия, от Гърция и се надяваме да се получи един хубав празник. Мисля, че на нашия Трабантфест са идвали почти всички забележителни автомобили, съществуващи в България.Тази година за първи път ще бъде показано едно възстановено трабантче 600, което е може би единственото от този тип автомобили. Други интересни автомобили, които са посещавали Велико Търново са няколко лимузини, които са дело на инженерния и технически гений на своите собственици и много различни богато изрисувани тунинговани автомобили. Преди няколко години един изобретател беше присадил водородна клетка на своя Трабант, който вървеше с вода. Трабантчето е автомобил, който първо създава усещане за връзка между водача и автомобила и на следващо място, движейки се с този автомобил, усещаш, че той излъчва едно позитивно настроение.

СнимкаСред задължителните събития за деня е състезанието по майсторско шофиране, което ще се проведе на паркинга на Търговския парк в старопрестолния град. Ще бъдат раздадени награди за най-добре възстановен, най-стар и най-запазен Трабант, както и за най-възрастен и най-млад участник. Тази година организаторите не са забравили и за най-малките посетители. Ще има детски кът, където аниматори ще забавляват децата и ще им разказват за историята и особеностите на марката. Родителите също могат да научат нещо ново като това кога е произведен първият „Трабант”. Това се случва в град Цвикау на 8 ноември 1957 година. Колата е пусната в чест на изстреляния от Съветския съюз първи руски спътник. Спътник на немски се превежда Trabant. Когато започва производството му, се оказва, че за каросерията няма достатъчно ламарина. Така се ражда идеята автомобилът да се прави от дуропласт, което е комбинация между памучни влакна и пластмаса. Това прави автомобила почти неразрушим, тъй като този материал не корозира и издържа на сравнително тежки удари, без да се деформира. Фестивалът на двутактовите возила  е част от програмата на старопрестолната столица по повод официалния празник на града, който е на 22 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!