Podcast en français
Taille du texte
Radio nationale bulgare © 2024 Tous droits réservés

Фестивал на науката – едно пътуване в неизвестното

Точно преди един век Теорията на относителността променя из основи представите ни за физиката, а и света. Един млад учен на име Алберт открива съществуването на гравитационните вълни. Защо продължаваме да говорим за тях и какво е значението им за бъдещето? Точно преди 400 години умира Уилям Шекспир. Но неговите пиеси и герои не просто продължават да живеят, а и да поставят нови загадки – например Ричард Трети. Може ли вече да ги решим? Точно преди.... всъщност не знаем кога, българите започнали да се хранят с кисело мляко, без да са чували за бактерията „лактобацилус булгарикус”, както и за други, наречени пробиотици. А какво знаем ние и наистина ли киселото мляко съдържа най-много от тях? Това са само част от многото интересни теми, в програмата на Фестивала на Науката в София. Организатор на събитието е Британският съвет в сътрудничество с Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Детски научен център „Музейко” и други. От директора на Британския съвет Любов Костова ще научим повече за инициативите по време на фестивала:

Най-големият акцент е това, че учените са хора, до които всеки може да се докосне и да говори с тях. Науката е изключително интересна, любопитна и важна за всеки от нас. Можете да отидете и да видите как работи виртуалната реалност, можете да се поразходите с роботи и да видите как се програмират те. Можете да поиграете на математически пъзели и да разгледате географски карти, да се срещнете с българските антарктици. Всеки може да намери по нещо за него.

Над сто са учените, които участват на фестивала. За тях е важно да покажат, че науката и експериментите имат място и извън лабораториите, а събития като това им дават точно тази възможност. Предизвикателството да представиш своята теория или изобретение на публиката по разбираем начин все още е проблем за учените. Затова от Британския съвет са се погрижили да обучат учените как да общуват с хората и да привлекат внимание към себе си. Много често липсват не толкова уменията, колкото съзнанието, че всеки от нас може и трябва да комуникира ефективно с околните. Още Айнщайн е казал, че ако не можеш да кажеш нещо просто, може би изобщо не е било нужно да го казваш. Да кажеш просто обаче не означава опростено, а така, че човек, който не е запознат, да разбере не само какво се създава, но и какво е неговото значение за нас, за света на науката. Желаещите да усетят магията на експериментите, могат да го сторят до 15 май пред театър „София” в парка „Заимов”. Очакват ви над 70 събития и едно незабравимо изживяване за малки и големи. Пълната програма на събитието можете да откриете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!