Има различия в позициите на партиите в НС по исканите конституционни промени

Национални институции

Председателят на парламента Цецка Цачева е поканила в кабинета си представители на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. В Народното събрание са министърът на правосъдието Христо Иванов и вицепремиерът Меглена Кунева. Започват консултации за нов актуализиран вариант на исканите промени в Конституцията, които пряко касаят съдебната власт. Очертава се различие в позициите на партиите в парламента и процес на буксуване по исканите конституционни промени, след които ще последват и изменения в Закона за съдебната власт. Вече има раздаден проект на парламентарните групи, но той е изработен от Министерството на правосъдието и ГЕРБ и не е консултиран с другите партии.

РБ ще внесе свой проект. В него има идеи за освобождаване на главния прокурор при нарушение на Конституцията и законите. Това каза за  „Хоризонт“ Димитър Делчев от РБ:

Едната идея е Народното събрание да предлага на президента с две трети мнозинство, но тази идея погрешно е приета от Конституционния съд, че трябва да бъде приета с Велико народно събрание и е отменена като противоконституционна. А защо главният инспектор да може да бъде назначаван с две трети от народните представители, а на прокурора да не му се иска импийчмънт? Ние искаме да се предлага от НС на Висшия съдебен съвет да предложи на президента освобождаване на главния прокурор. Предлагаме това да стане от следващия мандат на главния прокурор.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че не са обсъждали с ГЕРБ и Реформаторския блок промените: Промените в Конституцията ще се превърнат в предизборна кампания. С тези промени в Конституцията никакви реформи не могат да се направят.

Алиосман Имамов от ДПС заяви, че на този етап не са изчистени процедурите и най-много по идеите за намаляване на мандата на ВСС, структурирането на отделните колегии и по отношение на техните функции.

От „Атака“ също поставят под съмнение някои от точките от документа, коментира Явор Нотев: Не мога да си обясня какво толкова ще се промени в работата на ВСС, ако се раздели на две колегии? Тези гаранции, които се търсят за независимост на отделните професионални гилдии, като че ли не са убедително защитени. Защо смятаме, че съдиите ще станат по-независими?

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!