Девалвацията на китайския юан ще окаже сериозен дефлационен натиск върху световната икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Девалвацията на китайския юан ще окаже сериозен дефлационен натиск върху световната икономика, ако продължи. Това прогнозира пред "Хоризонт" американският икономист Шон Майнър.  За предаването "Събота 150" той обясни причините за девалвацията:

Има 2 важни неща, които трябва да отбележим. Първото е драматичният срив на китайската борса през юли. На следващо място са много лошите икономически показатели, един от които е спадът при износа с 8% на годишна база. Намаление имаше при индустриалното производство и строителството. Точно тогава дойде намарението на Китай да направи юана по-интернационална валута. За да се случи това, трябваше да се включи юанът в т.нар. валутна кошница на Международния валутен фонд. Оттам обаче дойде и промяна на начина, по който се изчислява фиксингът на тази валута. Това, което направиха във вторник, е ревизия на този процес. Мисля, че основният проблем тук беше, че това се случи без никакво предупреждение. Това беше разчетено от пазарите като отчаяно и нерационално действие на Китайската централна банка.

Ефектът върху световната икономика от това "нерационално действие" все още не може да бъде оценен, коментира той:

Мисля, че все още е малко рано да оценим ефекта от това върху световната икономика в дългосрочен план. Но това, което видяхме, е нещо като девалвация на световните валути. Това се случва в момент, когато процесите в световната икономика са много динамични и колебливи. Това ще има дефлационен ефект върху световната икономика. Нека си представим за секунда, че юанът продължи да девалвира. Засега е изгубил около 3%q но ако се случи да бъде 10 или 15% надолу, това ще окаже огромен дефлационен натиск върху световната икономика. Все пак трябва да имаме предвид, че евтините китайски стоки са буквално залели света, което донякъде прави и възстановяването на световната икономика толкова неустойчиво. За да расте икономиката, трябва да има инфлация - например около 2%, а евтините китайски стоки я дърпат в обратна посока. Освен това действията на Китайската централна банка от тази седмица могат да бъдат разчетени като сигнал, че тя се тревожи за състоянието на китайската икономика.

Девалвацията може да причини поскъпване на долара за китайските производители, което пък ще означава вероятно, че те ще намалят поръчките на петрола. Това може да доведе до минимално поевтиняване, но не  мисля, че ефектът ще е особено значителен

Най-големият ефект от девалвацията за съседните на Китай страни, може да бъде от гледна точка на търговията. Според мен, някои от тези държави се страхуват, че може да започне нещо като "валутна война". Това може да накара и други страни, като Япония и Корея, които както знаем също разчитат основно на износ, също да девалвират валутите си. Това може да се превърне в своеобразно състезание по девалвация, но на мен ми се струва много по-вероятно да имаме трайно стабилизиране на валутните курсове следващата седмица. За Япония и Корея обаче това означава, че китайските стоки ще подължат да бъдат доминиращи, защото са по-евтини.

За икономиката на САЩ  девалвацията ще се отрази основно по е дефицита по текущата сметка между САЩ и Китай. САЩ поръчват от Китай 3 пъти повече стоки, отколкото изнасят за страната, коменира експертът. Девалвацията задълбочи проблема.

Знаете, че скоро ще има президентски избори и съм почти сигурен, че това ще бъде една от темите. Но да не забравяме, че в САЩ има и хора, които мислят рационално, като например финансовото министерство на страната, което твърди, че това вероятно ще водеде до по-пазарен курс между юана и долара, което е в интерес и на двете страни. Те обаче също имат нужда от още време, за да са сигурни в прогнозите си. За Европа може би трябва да погледнем валутните курсове. Еврото поевтиня много и случващото се ще го доближи много до курса на юана, което е под реалните стойности за единната валута.

Руската икономика има съществени проблеми, което е видно от показателите на страната. Рублата също реално девалвира, но след това възстанови част от стойността си. През този период китайският износ към Русия намаля. В тази ситуация заради поевтиняването на юана може да очакваме възстановяване на част от износа на Китай към Русия. Другият въпрос, който не бива да пропускаме, е газопроводът, който трябва да бъде построен. Мисля, че Китай все още не е направил плащане. Въпеки че и двете страни твърдят, че при тях строителството вече е започнало, мисля, че този проект може и да не се окаже печеливш, особено при това поевтиняване на цената на природния газ. Като добавим и поевтиняването на юана, този проект съвсем ще загуби от рентабилността си от гледна точка на "Газпром" особено. Ето защо мисля, че той няма да се случи поне в близко бъдеще.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!