Г. Свиланович: Балканите не могат да се справят сами с бежанския напор

Надявам се, че Шенгенското пространство ще оцелее

Снимка: БГНЕС

7 млн. бежанци са разселени вътре в Сирия; 4,5 млн. души вече са напуснали страната. Повече от 2 млн. от тях са в Турция, което е най-големият брой на бежанци. Останалите са в другите държави.

Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович. Балканските страни не могат да се справят сами с напора на бежанската вълна и  Европа трябва да прояви солидарност смята той.

Не! Ако говорим реалистично, Европа може да помогне много и финансово, и технически. Всички тези държави, които са транзитни за бежанците, наистина имат нужда от подпомагане. Тук говорим за Сърбия и за съседните на Сърбия държави. Механизмът вече е създаден. Но честно да Ви кажа, аз не виждам място за нова организация, някакъв вид работна група или друг подобен механизъм заради проблема с бежанците. Вече има комуникация и координация между отговорните институции в тези страни. Така че те вече си съдействат.

Трябва обаче  да се направи ясна разлика между хората, които бягат от война и икономическите мигранти.

Това наистина е много голяма тема. Мисля, че ще има солидарност. Много се надявам да има такава. В същото време много добре разбирам, че има страх. Проблемът има много аспекти. Единият е например въпросът с възрастта. В България, както и в моята родна страна Сърбия, трябва да призная, населението е застаряващо. Всички тези възрастни хора виждат буквално как техните мечти за по-добър живот се стопяват пред очите им. Нормално е те да се страхуват от тези млади хора, които идват от Сирия, Еритрея, Афганистан и другите страни. От друга страна, има нужда именно от такива млади хора. Но това са два различни свята, които се срещат. Има огромни разлики между културите, навиците, религията.

Свиланович изрази притеснение за бъдещето на Шенгенското пространство:

Надявам се, че Шенгенското пространство ще оцелее. Това е един от стълбовете на европейската общност - свободното движение на хора. То обаче има своите лимити и за тях има много сериозни спорове между министрите.

Същевременно испанското правителство обяви, че създава две мисии за връзка, в сътрудничество с Гърция и Италия, за улесняване на приема на бежанци, предаде Франс прес. Целта е да се постигне по-добър прием и по-добра интеграция във всяка страна членка на ЕС. Мисиите ще работят съвместно с посолствата и консулствата в Гърция и Италия, както и с местни неправителствени организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!