Над 5000 първокурсници посреща Софийският университет през новата академична година

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

| обновено на 01.10.15 в 10:14
Снимка: БГНЕС

Новата академична година в Софийския университет "Свети Климент Охридски" открива днес тържествено ректорът проф. Иван Илчев. Студентите първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат от ректора студентските си книжки. Около 5500 са първокурсниците тази година, като това включва студентите в бакалавърската и в магистърската степен. Общо студентите са 21 000. Сред най-желаните специалности са компютърни науки, психология, английска филология, юридически науки и педагогика.

България няма необходимостта от толкова много висшисти. Нивото на икономиката ни е такова за момента, за съжаление, че техните нужди са по-скоро от висококвалифицирани специалисти със средно образование. Затова ми се струва, че спокойно може да се ограничи броят на висшистите и да обърнем внимание не толкова на количеството висшисти, колкото на качеството на тяхната подготовка, тогава и работодателите ще бъдат много по-доволни, каза в предаването "Преди всички" проф. Иван Илчев.

По традиция, в началото на церемонията ректорите и членовете на Академичния съвет ще поднесат цветя пред паметниците на основателите на висшето училище - братята Евлоги и Христо Георгиеви. Със слово професор Иван Илчев ще открие учебната година и ще представи деканите на най-старото и авторитетно висше училище в България.

По случай новата учебна година Университетската библиотека "Свети Климент Охридски" организира Ден на отворените врати.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!