"За здраво поколение" Москов и Кралев искат данък "вредни храни"

Снимка: БГНЕС

Идеята за въвеждане на данък "вредни храни" ще бъде представена днес от здравния министър Петър Москов. Той и министърът на спорта Красен Кралев ще оповестят детайли от програмата "За здраво поколение".

Здравният министър Петър Москов поиска данък "обществено здраве" за производителите на вредни храни в началото на учебната година.

Допълнителният налог ще обхваща няколко групи храни и енергийни напитки, като още преди оповестяването му експертите се разделиха в становището си за необходимостта от него.

От Министерството на финансите обясниха за "Хоризонт", че данъкът няма за цел събираемост в хазната, а борба с нездравословния начин на живот.

Още една мярка, с която правителството ще се бори с нездравословните навици, ще бъде програмата "За здраво поколение".

Акцент в нея са създаването на условия за развитие на двигателната култура на децата и учениците за здравословно и правилно хранене, както и информационна кампания в училище за предпазване на младежите от вредни навици, като алкохола и наркотиците.

Причината е, че 80 процента от българите в активна възраст не се движат. Особено тежко е положението при децата. 18 процента от тях са със свръхтегло, 8 на сто страдат от затлъстяване, а две трети са с гръбначни изкривявания, сочат данни на спортното министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!