Горанов: За България е важно да изгради сама капацитет да работи по проекти за финансов инженеринг

Снимка: БГНЕС
Точно 3 месеца след като правителството създаде "Фонд за фондовете" за парите от европейските програми, подробности около проекта бяха представени в Министерския съвет днес.

Най-вероятно през февруари ще може да се кандидатства за "Фонд за фондовете", който ще управлява ресурс за финансов инженеринг по европейските програми за периода 2014–2020 година, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че парите, които ще достигат, са безвъзмездни, за разлика от досега познатите грантови схеми.

Фондът ще управлява 777 милиона евро, което е около 2 пъти повече от ресурса, насочен към такива финансови инструменти през първия програмен период, допълни финансовият министър Владислав Горанов:

Дружеството ще управлява средства, които са собственост на Република България. Част от европейското финансиране, но средства, които се полагат на България, и затова е още по-важно да се създаде този инструмент, който ние предлагаме, и да търсим максимално връзка между потребностите на нашия пазар и това, което се предлага под формата на различни инструменти за финансов инженеринг.

Фондът ще обедини средствата по 5 европейски програми.

За страната ни е важно да изгради сама капацитет да работи по проекти за финансов инженеринг, коментира Владислав Горанов. Той обеща да създаде консултативен орган към Фонда с представители на социалните партньори.

Бизнесът приема оптимистично идеята, но очаква да види пълното структуриране на Фонда. Евгени Иванов от една от работодателските организации обърна внимание, че трябва да се премахват консултантите по европейските проекти, което може да се постигне с Фонда.

Банките също очакват подробности около финансовите схеми, каза Виолина Маринова от Асоциацията на търговските банки:

Както и ние, банкерите, непрекъснато рекламираме и предлагаме продукти, свързани с малкия и средния бизнес. Може би трябва да обединим усилията си, така че да се постигне наистина изграждане на един такъв бизнес в България.

В управата на Фонда ще влязат ръководителите на оперативните програми, както и банкови експерти. Той ще се ръководи от Валери Белчев:

Вярвам, че приносът към икономическото развитие на страната ще бъде изключително висок. Залавяме се за работа, следват резултати.

Подробности чуйте в репортажа на Марта Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!