Дефицит от 2% от БВП е заложен в проектобюджета за 2016-а

| обновено на 26.10.15 в 11:53
Снимка: БГНЕС
Дефицит от 1 милиард и 800 милиона лева или 2% от Брутния вътрешен продукт е заложен в проекта за бюджет за 2016 година, публикуван от Министерството на финансите. Догодина максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 26 милиарда и 600 милиона лева, страната ни може да поеме нов дълг от максимум 5 милиарда и 300 милиона. Заложен е ръст на икономиката с повече от 2 %.

Недостигът в държавната хазна ще бъде намален от 3,3 до 2 %, което ще ни предпази от процедура по свръхдефицит. В реално изражение дефицитът е 1,8 млрд. лева, като ще бъде финансиран с нов дълг. Задлъжнялостта на страната ни ще расте с по-бавни темпове, а новият размер на дълга няма да може да надвишава 26,6 млрд. лева. Това означава, че новият дълг, който можем да поемем, е 5,3 млрд. лева, по-малко от 4 млрд. от които от външните пазари. 
Повече пари ще има за образование и за сигурност и отбрана. Финансовият министър Владислав Горанов е спазил изискването да не осигурява по-малко от тазгодишните пари за отбрана. Това условие бе поставено от президента Росен Плевнелиев, който предупреди, че ако не бъде спазено, ще наложи вето на бюджета. Очаква се проектозаконът да бъде разгледан тази седмица в Съвета за тристранно сътрудничество, гласуван от правителството и да бъде внесен в парламента до 30 октомври. 

В звуковия файл може да чуете репортаж на Марта Младенова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!