В. Никифоров: КНСБ ще се включи в организираните протестни действия на полицаите

Снимка: БГНЕС

Орязването на социалните придобивки за новопостъпилите служители в силовите ведомства е неприемливо. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той поиска промените, записани в преходните и заключителни разпоредби, да бъдат оттеглени, а не променяни, както обеща по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

Довечера ще има протест на служителите в сектор "Сигурност" въпреки обещанията на премиера.

КНСБ ще се включи в организираните протестни действия, но не в кампаниите, каквито бяха блокадите на ключови пътни артерии снощи, заяви Никифоров:

Работещите в сектор "Сигурност" трябва да имат своята лична сигурност за бъдещето си и за бъдещето на семействата им, защото днес дискутирахме - много хора са си правили сметките и разчетите на това, което ще получават и са изтеглили кредити, други са се надявали на различните обезщетения в такива размери.

КНСБ настоява за цялостно оттегляне на предложенията за отпадане на социалните придобивки и не приема прилагането само за нови служители, заяви Любомир Еленков от синдикат "Огнеборец":

От 32 години работя в тази система и мога да кажа, че за тези 32 години аз не съм имал никакви граждански права, лишен съм бил от това да бъда със семейството си тогава, когато е трябвало, да мога да имам някакви допълнителни доходи, да разполагам със себе си и ред, и ред други неща, които един обикновен гражданин, който не е свързан с тази система, ги е имал. 

Не може фискалните проблеми да се решават за сметка на социалните придобивки и отнемането на класове на служители в определени сектори, допълни Чавдар Христов и предупреди:

Който пипа власт, пада от власт.

Синдикатите ще настояват за съкращаване на администрация в силовите ведомства и назначаване на повече хора, които да работят на терен.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!