129 милиона лева повече за Здравната каса през 2016-а

НЗОК ще разполага с малко над 3,2 милиарда лева

| обновено на 18.11.15 в 13:05
Снимка: БГНЕС
Бюджетът на Здравната каса беше одобрен от Народното събрание на първо четене. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. От АБВ се въздържаха, а БСП и ДПС гласуваха "против". Основните критики на опозицията срещу бюджета беше за неправилното разпределение на парите по отделните направления и липсата на реформи в сектор "Здравеопазване".

129 млн. лева нетно увеличение на парите за Здравната каса е предвидено за догодина. Въпреки това в дебатите по финансовата рамка за следващата година от опозицията определиха бюджета на Касата като
бутафорен. Това е първият от трите бюджетни закона, които ще бъдат разгледани тази седмица в пленарната зала.
С малко над 3,2 милиарда лева ще разполага НЗОК през следващата година, а бюджетът й е планиран да бъде балансиран, т.е. да завърши без дефицит, за разлика от последните няколко години, включително и 2015-а.

Държавата дава повече пари за здравеопазване, увери ресорният министър Петър Москов. Това се дължи на по-голямата събираемост на здравните вноски и на по-голямата субсидия от държавния бюджет.

Около 42 милиона лева идват от повишението на ангажимента на държавата, което е част от постепенния ангажимент. Какво означава коректност на държавата, при положение че тя не харчи някакви собствени пари, които има, а парите на данъкоплатците. Т.е. ние увеличаваме разхода от парите на данъкоплатците с 5% всяка година за здравеопазване. Това е едно, по същество, скрито увеличение на здравната вноска, заяви Москов.

За 2015-а година дупката в хазната на Здравната каса ще бъде около 35 милиона лева, което няма да е за сметка на увеличението на парите за догодина, каза още Петър Москов. От опозицията обаче определиха това като невъзможно.

Бюджетът на НЗОК само ще задълбочи проблемите в сектор "Здравеопазване", смята д-р Емил Райнов от "БСП лява България":

Този проектобюджет на НЗОК за 2016-а показва пълния провал на управляващите и конкретно на екипа на Министерството на здравеопазването в сферата на здравеопазването. От вчера разбрахме нещо ново - че тези плащания, които са по системите за социална сигурност за здравните системи в чужбина, се оказа, че някой задължавал държавата, без да има право на това. Къде е контролът? А същевременно в бюджета за 2016-а година е записано, че със средствата от него няма да се покриват дефицити от 2015-а година.

Бюджетът на Здравната каса не отговаря на обещанията за реформи, направени от управляващите, каза д-р Хасан Адемов от ДПС:

Прилича на реформаторски бюджет, но без реформаторско съдържание. Затова ние, от нашата парламентарна група, го нарекохме бутафорен бюджет. А истинското му име е провал.

Изненадващо бюджетът на НЗОК за догодина беше защитен от Патриотичния фронт, защото за парламентарната група е важно, че определени дейности ще получат пари за първи път в този бюджет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!