22 митничари от "Капитан Андреево" са привлечени като обвиняеми

прокурор Даниела Попова
Снимка: БГНЕС

22 митничари са привлечени като обвиняеми заради организирана престъпна група за подкуп и длъжностни престъпления след вчерашната акция на митническия пункт „Капитан Андреево”, съобщи прокурор Даниела Попова. В тях са намерени общо над 150 000 лева. Извършени са разпити, поискани са разпознавания и са използвани специални разузнавателни средства, включително и видеонаблюдение: 
Вчера бяха задържани 33 лица, но те бяха задържани по закона за МВР до 24 часа. След събирането на доказателствата, към настоящия момент имаме привлечени като обвиняеми 22 митнически служители, от които за 14 ще има внесени искания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", спрямо осем са взети мерки за неотклонение "парична гаранция".
Обвинения са повдигнати и на митничари от 4 смени. За престъпната схема разказва наблюдаващия прокурор Андрей Андреев:

Митническите служители са искали и съответно получавали от различни по националност лица – турци, молдовци, румънци, украинци, както и други чуждестранни граждани – водачи на леки превозни автомобили, автобуси и товарни автомобили. При тях  е установено наличието на съответното нарушение и им се искало и същите са давали трайно „регламентирано“ от митницата и митническите служители суми, които варират от 2-5 евро на автомобил, и от 150-300 евро на автобус и товарен автомобил. Сумите са искани, както и от автомобили, които минават за първи път на митницата, така и на такива, които редовно преминават през митницата и митническите служители са познавали техните водачи. При тези лица, които са познавали, е установен и т.нар. регламент - твърда сума пари, която е искана и съответно предавана.

След това митническите служители са разпределяли парите на купчинки и са си ги раздавали, допълни Андреев.

За 6 от подведените под наказателна отговорност митничари има данни, че са били уволнявани.

По първоначални данни престъпната група е действала от март тази година, но е наблюдавана от август. Все още не е ясно дали в нея има хора, които са с по-висока длъжност от началник на смяна.

Шефът на митниците ген. Ваньо Танов е уводомен за вчерашната акция преди провеждането й.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!