Том Дженкинс: Бежанците и атентатите няма да причинят драматичен спад в европейския туризъм

Снимка: Архив

Европейският туризъм ще претърпи спад заради бежанската криза и терористичните атентати, но той няма да бъде драматичен. Това прогнозира пред "Хоризонт" Том Дженкинс от Европейската туристическа асоциация. По думите му, шенгенското пространство не бива да се затваря в никакъв случай, защото това ще има огромни щети върху индустрията:

Когато говорим за кризата с бежанците, трябва да отбележа, че всъщност тя е много малка криза. Нещата не са такива, каквито изглеждат през медиите. От политическа гледна точка кризата е сериозен проблем, но ако трябва да бъдем честни, бежанците са колкото един процент от цялото население на Европа. Мисля, че проблемът ще бъде решен и дори ще намалява. Не очаквам кризата с бежанците да продължи да се задълбочава.

Има много малка връзка между бежанците и туристическите дестинации. Към момента не може да усетите бежанския проблем на места като Айфеловата кула или Лувъра в Париж, галерията "Уфици" във Влоренция, около "Биг Бен" в Лондон,  във Ватикана в Рим или в музея "Рикс" в Амстердам.

Относно влиянието на терористичните атентати върху туристопотока, Дженкинс отбеляза, че туристическият пазар се е приспособил към случващото се:

Трябва да отбележим, че колкото и ужасни неща да се случват, както беше миналата година в Париж, от статистическа гледна точка има пренебрежимо влияние върху всички, които пътуват в Европа или дори живеят в Европа. Всяка терористична атака създава определени диспропорции, разбира се. Терористите са проблем, но още по-голям проблем е страхът, който те създават. За последните 15 години обаче пазарът се приспособи към тези неща. След случилото се в Париж вероятно ще има намаляване на туристопотока, ако го сравним с 1994 г. например. Спадът обаче няма да е толкова драматичен - например 5 или 10 %, най-много 15 %, но в никакъв случай няма да е 25 - 30 %. Мисля, че такъв ще бъде случаят и с места като Лондон, Венеция и Амстердам. Тези места ще продължават да привличат много хора и няма да има сериозно намаляване на туристопотока.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!