Спомен за Георги Тодорчев

Да бъдеш международен кореспондент е мечта на не един журналист. Това е както шанс за разширяване на личния кръгозор, така и голяма отговорност. Георги Тодорчев е един от познатите гласове на БНР от периода на Студената Война. Утвърденият български журналист, отдал близо 60 години от живота си на професията, в качеството си на кореспондент на БТА почти всекидневно информираше читателите и слушателите за случващото се в Съединените Щати. Със своя увлекателен стил и исторически обосновани анализи Тодорчев разказваше за Америка през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Младен Петков прави спомен-портрет на Георги Тодорчев, в който преплита лични преживявания и любопитни професионални акценти.


Дъщерята на Георги Тодорчев Ани Тодорчева споделя, че баща й винаги е бил земен и скромен човек, честен, истински и без превземки. Ани от малка има шанса да бъде част от журналистическия път на баща си в Америка, като посещава редом с него както природни забележителности и индиански резервати, така и протести, на които са обстрелвани със сълзотворен газ.

Според журналиста и редактор Любен Генов България е опознавала Америка чрез неговата журналистика.

СнимкаИзборната кампания в Съединените Щати прилича на хазартна игра на карти, гласи част от кореспонденция на Тодорчев от далечната 1968-а година за предаването „Панорама“ на БНТ:

Само за няколко месеца тук видяхме и разбъркване на картите, и търсене на козове, и залагане на различни цветове и фигури, и тънки рисковани комбинации, и майсторско блъфиране. Някои карти бяха изобщо изтеглени от играта, други бяха бити в първичните избори. Един от участниците бе премахнат и физически в Калифорния по класическите методи на игралните домове в Дивия запад.

Според Тодорчев, най-важното качество за един журналист е да може да пише интересно.

Документалния очерк можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!