Нюйоркската филхармония си избра нов музикален директор

Яп ван Звейден

Холандският диригент Яп ван Звейден ще бъде следващият музикален директор на Нюйоркската филхармония, съобщава "Ню Йорк Таймс". Той е 55-годишен и в момента ръководи Далаския симфоничен оркестър и Филхармонията на Хонконг. Ще замени на поста досегашния директор Алън Гилбърт.

Яп ван Звейден не е сред най-търсените и високо котиращи се диригенти в света, затова изборът му предизвика изненада в музикантските среди. Той е поканен за първи път във Филхармонията през 2012 година и получава бурни овации за интерпретацията на Симфония №1 от Густав Малер, а след концертът му през есента, The Times пише: Дирижиране с такова въображение и свирене с толкова разнообразие не виждаме всяка седмица в "Дейвид Гефън хол".

Холандецът ще поеме престижния американски оркестър в трудни времена - ще напусне поста си в Далас година по-рано, за да се премести в Ню Йорк, но само година по-късно е планиран да започне основен ремонт на залата в Линкълн център, която дълги години познавахме като "Ейвъри Фишер", а отскоро носи името на магната Дейвид Гефън. Нюйоркската филхармония ще остане без дом за цели два сезона. Освен да дирижира и да определя програмната политика на оркестъра, маестрото ще трябва да търси начини да събере 360 милиона долара, нужни за строежа. Първоначалният договор на новия музикален директор е за пет години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!