Класика.com

„класика.com“ е предаване за класическата музика в интернет с автор и водещ Ирена Гъделева

Предаването представя актуални новини от музикалния свят или отбелязва годишнини на световноизвестни музиканти и състави, опирайки се на официалните им сайтове, на интервюта в световната мрежа, на исторически справки, както и на огромната фонотека на БНР, която пази ценни записи. Теми в предаването са годишнини от премиери на музикални шедьоври; актуални фестивални събития; малко познати произведения с впечатляващи интерпретации и др.

Често присъстват и забавните рубрики „Изкушени от класиката“ и „Класик Джем“, които представят популярни музикални произведения в кросоувър варианти и модерни аранжименти.

„Филмовата музика – модерна класика“ е постоянната рубрика на „класика.com“, в която звучат избрани теми от оригинални филмови партитури, а периодично има издания на предаването, посветени изцяло на номинациите за награди „Оскар“, "Златен глобус" и „Грами“.

„класика.com“ е в ефира на програма "Хоризонт" от 2002 г. и има повече от 1050 издания - излъчва се всеки четвъртък от 15:05 до 16:00 ч. 

Публикации

Даниел и Андреас Отензамер в София

Знаменитите братя Отензамер - за първи път заедно на българска сцена

Още преди да навършат 20, синовете на знаменития първи кларинетист на Виенската филхармония Ернст Отензамер стават сензация - по-големият, Даниел, е приет в редиците на същия реномиран оркестър през 2011-а, а няколко години по-късно Андреас става първи..

публикувано на 14.09.23 в 17:00
Проф. Ифра Нийман (1923 - 2003)

За проф. Ифра Нийман - с обич и преклонение

На 13 февруари 1923 г. е роден Ифра Нийман – прочут цигулар с международна кариера, ученик на Карл Флеш и Жак Тибо, с особен афинитет към музиката на съвременните автори, която представя концертно и записва. Но това е само част от неговото неоценимо..

публикувано на 14.02.23 в 11:35
Андрю Лойд Уебър

Сър Андрю Лойд Уебър празнува 70-годишнина с нов рекорд на Бродуей

Често го наричат "Краля на мюзикъла". Всъщност той е "само" барон. Свикнал е да му обръщат внимание. Първият му успешен опит е "Йосиф и фантастичната му пърстра дреха" - мюзикъл по библейски сюжет, който продължава да бъде любим на училищните трупи, дори и..

публикувано на 27.03.18 в 14:35

Композиторът Джон Уилямс с 51-ва номинация за "Оскар"

На 8 февруари доайенът сред холивудските композитори Джон Уилямс ще отпразнува 86-ия си рожден ден. Името му присъства в списъка на номинираните за най-престижната филмова награда "Оскар" за 51-ви път. 46 са вече номинациите му в категория "Оригинална..

публикувано на 23.01.18 в 20:25
Камерната зала на Берлинската филхармония

Трима българи с престижни награди в конкурса "Дебют Берлин 2017"

Стилиян Киров спечели първа награда в категория "Дирижиране", а Надежда Цанова - пиано и Лия Петрова - цигулка бяха отличени с трета награда в своите специалности на Втория международен концертен конкурс "Дебют Берлин 2017" . Състезанието има за цел..

публикувано на 19.05.17 в 12:38

Сърбинът Богдан Рошчич ще бъде новият директор на Виенската опера

Богдан Рошчич , настоящият президент на звукозаписния гигант Sony Classical , ще бъде новият директор на Виенската държавна опера , обяви Der Standard. Той ще замени досегашния интендант - франц